• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Песков: Кремъл е обезпокоен от изострянето на ситуацията в Косово

Песков: Кремъл е обезпокоен от изострянето на ситуацията в Косово

/КРОСС/ Русия подкрепя Сърбия в светлината на изострянето на ситуацията в Косово и смята, че правата и интересите на косовските сърби трябва да бъдат зачитани, каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, съобщават руски медии.

"Ние следим това, ние абсолютно безусловно подкрепяме Сърбия, ние подкрепяме сърбите. Ние следим много внимателно как се развива ситуацията, ние са загрижени в това отношение", добави Песков.

Според Песков не се предвиждат контакти между президента на Русия Владимир Путин и президента на Сърбия Александър Вучич във връзка с ескалацията в Косово: „На най-високо ниво не, но имаме постоянна комуникация по дипломатически канали."

„Кремъл приветства всякакви мерки за уреждане около Косово, но категорично не се доверява на изявленията на европейските представители за изпълнението на договореностите. Всяка дейност, всякакви мерки, всяка дейност, която се предприема, за да се изведе ситуацията от острата фаза и да се гарантират правата на всички заинтересовани страни, може да се приветства", каза още Песков.

В същото време Песков изрази съмнение в изпълнението на съществуващите договорености от представители на Европа.

"Разбира се, ние не бихме се доверявали безусловно на подобни изявления, към тях трябва да се подхожда много внимателно, тъй като в миналото е имало случаи, когато задълженията не са били изпълнени. Можем просто да говорим със собствения си пример", подчерта говорителят на Кремъл. Така той реагира на думите на специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, който е убеден, че споразуменията, сключени между Белград и Прищина, ще бъдат изпълнени.

Ситуацията в сръбските общини в Северно Косово и Метохия ескалира на 26 май, след като специални части на косовската полиция окупираха административни сгради в общините Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Силите за сигурност се опитаха да осигурят встъпването в длъжност на ръководителите на общините, спечелили изборите, които бяха бойкотирани от сръбското население. На 29 май силите на НАТО за Косово (KFOR) отцепиха административните сгради, което постави началото на протести на местните жители, които след това прераснаха в сблъсъци.

Според Вучич повече от 50 сърби са потърсили помощ в болницата в Косовска Митровица. От мисията на НАТО съобщиха за над 20 ранени войници - членове на италианския и унгарския контингент КФОР.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.