• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Шолц: Сърбия няма да стане член на ЕС, ако не признае Косово

Шолц: Сърбия няма да стане член на ЕС, ако не признае Косово

/КРОСС/ Германският канцлер Олаф Шолц призова Сърбия да бъде „прагматична в процеса на признаване на Косово“, защото без това страната няма да може да се присъедини към ЕС, предава порталът Kosovo Online.

„Косово и Сърбия трябва да постигнат цялостно споразумение. Ясно е, че споразумението окончателно решава въпроса за признаването на Косово, невъзможно е две държави, които не се признават една друга, да станат част от ЕС. Този процес трябва да бъде прагматичен“, подчерта Шолц в петък в Прищина в хода на пресконференция с министър-председателя на най-младата балканска държава Албин Курти.

Канцлерът обеща и подкрепа за Прищина по въпроса за либерализирането на визовия режим с ЕС.

На свой ред Курти излезе с инициативата Косово да се присъедини към НАТО. Той заяви, че “НАТО трябва да бъде в Косово, докато Косово стане част от НАТО”.

Косово обяви независимостта си през февруари 2008 г., а през последните години активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 държави, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на ЕС, се противопоставят на признаването на Косово.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Западът иска историята на Изтока да се пренапише така както на него му се иска да изглежда.

11.06.2022 09:52:51

Анонимен

За да се откаже Сърбия от Косово, това е все едно България да се откаже от Плиска, като столица на първата българска държава.

11.06.2022 08:02:53

Анонимен

А искате да стане член на ЕС държава, която не признава историята на своя съсед. Означава да се признае антибългарската политика на РСМ. Изключете България от ЕС и си вземете РСМ.

10.06.2022 21:11:02

Анонимен

Това дали не е изнудване?

10.06.2022 20:54:14

Драганчо

Не им трябва на Сърбия да влизат в ЕС .Те са наясно какво следва,имайки предвид нашият опит! Да не са луди някакви чиновници от ЕС да ги командорят ежедневно!

10.06.2022 20:37:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.