• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Проф. Коста Костов: Нарастването на случаите се дължи най-вече на училищата

Проф. Коста Костов: Нарастването на случаите се дължи най-вече на училищата

/КРОСС/ "2-3 седмици след либерализацията на мерките започна нарастване на случаите. Тази тенденция се наблюдава и след отварянето на училищата. В момента е взето балансирано решение - малките деца са на училище, защото те биха изпитали най-голям стрес". Такова мнение изрази пулмологът проф. Коста Костов пред NOVA.

По думите му в УМБАЛ "Св. Анна" има 70 пациенти с коронавирус. Около 5-6 души са в реанимация с пневмония и тежко протичане на заразата. Той съобщи, че там няма положителен пациент без тежка форма на пневмония.

Рекорден ръст на заразените с COVID-19 - 2760 са новите случаи

Пулмологът обаче разясни, че въпреки глобалният ръст на новозаразени и темпове на разпространение, смъртността от вируса е спаднала от 3 до 6 пъти.

Излекуван от COVID-19 обаче може да има симптоми на болестта до 6 месеца. По думите му близо 97% от пациентите, които са изписани след тежка или много тежка форма на COVID-пневмония, страдат от различни симптоми, които са не по-малко от 5, средно около 14.

„Най-сериозните оплаквания, които остават при болните след COVID, са оплакванията от дихателната система. Тя е прицелният орган", обясни проф. Костов.

„Проучванията сочат, че не по-малко от 50% от пациентите имат един или повече симптоми до към шестия месец", обясни проф. Костов.

Оказва се, че имам пациенти без особени оплаквания, но когато им се направят изследвания се установяват дискретни трайни промени в дифузионния капацитет и в съпротивленията на дихателната система.

„Оптимист съм и се надявам по-голямата част от пациентите да преодолеят тази симптоматика", коментира професорът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Един лекар трябва да говори за лечение на болните , а не за ограничение на здравите .В това е проблема .Изолират се хора и се лекуват по телефон ,това е престъпление .

29.10.2020 10:46:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.