• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Живко Коцев: Престижът на МВР е накърнен, липсва мотивация на служителите

Живко Коцев: Престижът на МВР е накърнен, липсва мотивация на служителите

/КРОСС/ С министър Калин Стоянов вложихме доста сили и енергия да върнем вътрешните регулаторни механизми, да проявим нетърпимост към тези, които са превишили закона. Възобновихме взаимодействието с прокуратурата. Това каза главният секретар на МВР Живко Коцев в ефира на „Събуди се" по Нова телевизия.

МВР е сложен структурен организъм, който е натоварен с огромни обществени очаквания, подчерта той. „Служителите на министерството бяхме изправени пред огромни предизвикателства. Измина една сложна и динамична година. Борим се с незаконната миграция, каналджийството, противодействието на киберпрестъпността, пияните и дрогирани шофьори, наркоразпространението и домашното насилие. Имам огромни изисквания към служителите ми. Престижът на МВР е накърнен, липсва мотивация на служителите", поясни Коцев.

Възстановена е и съвместната работа с прокуратурата, което е ключово за работата на правоохранителната и съдебната система, допълни той.

Все още обаче не може да се възстанови общественото доверие на гражданите към системата. „Все още считам, че е накърнен престижа на министерството, липсва достатъчно мотивация на служителите, загубена е приемствеността между опитните и неопитните служители", каза той.

Той отчете спад на нарушения на водачи, нарушили правилата за движение по пътищата, след промените в Закона за движение по пътищата. „Това, което налагаме на нашите колеги, е да осъществяват изключително видим, демонстративен контрол на пътя, да бъдат съпричастни към движението, към потно-транспортния поток, да бъдат в помощ на всички водачи, да ги регулират, да ги направляват, да ги напътстват. Това е изключително важна, превантивна мярка на пътя", подчерта Живко Коцев.

Разкриването на случая с най-големия обир на инкасо автомобил е резултат от системната работа на служителите на СДВР. „Установени са трима от участниците в грабежа. Те са привлечени към наказателна отговорност, един е с постоянно задържане. Един се издирва. Все още няма яснота все още къде са парите", поясни Коцев.

Все още няма конкретен заподозрян за убийството на Алексей Петров. „Работим много сериозно и активно. Става въпрос за тежко, предумишлено престъпление. Проверявани са лица за съпричастност. Ако ФБР получат телефона на Петров, той ще бъде отворен в рамките на няколко месеца. Необходимо е външно съдействие", обясни главният секретар.

МВР работи с ирландската полиция и митническите власти за случая с кораба „Верила". „Към вчерашна дата броят на задържаните български граждани се увеличи с още един - станаха 6. Три от лицата са криминално проявени. Иска ми де са вярвам, че членовете на екипажа нямат нищо общо с този контрабанден трафик на дрога", обясни Живко Коцев.

До момента текат проверки заради полицейското насилие при ексцесиите на футболните фенове. „На този етап са уволнени четирима полицейски служители и продължават още девет дисциплинарни проверки. Надявам се колегите да бъдат разумни, да упражняват правомощията си съобразно нормативните актове и закона."

В момента няма рискове за националната сигурност на страната. МВР предприема превантивни мерки и увеличава полицейското присъствие на обектите от критичната инфраструктура, аерогарите и търговските обекти, за да бъдат хората спокойни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.