• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Ковачевски: Страните от Западните Балкани са от съществено значение за запазването на европейския мир

Ковачевски: Страните от Западните Балкани са от съществено значение за запазването на европейския мир

/КРОСС/ Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз. Северна Македония има подкрепа в по-нататъшния процес на европейска интеграция, каза Ейми Ларсън Джейн, посланик на Швеция, страната, която в момента е председател на ЕС, в обръщение на днешното заседание на правителството на Северна Македония, на което присъства по покана на министър-председателя Димитър Ковачевски, съобщава Kosovo-online.

Позовавайки се на приоритетите и текущите събития на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз, тя посочи, че шведското председателство е сериозно ангажирано с процеса на европейска интеграция, за който, както каза тя, „геополитическата ситуация донесе нови спешност".

„Северна Македония се оказа добре подготвена и много професионална в процеса на скрининг", каза посланикът и изрази подкрепата си за по-нататъшния процес на европейска интеграция на страната.

Димитър Ковачевски изрази своята благодарност за факта, че Швеция включи в програмата си за председателство на ЕС и подкрепя подобряването на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и посочи, че приоритетите на шведското председателство са мирът и сигурността, консолидирането на демократичния ценностите, както и върховенството на закона, фундаменталното определение на Република Северна Македония.

Ковачевски посочи, че новата, геополитическа ситуация, още повече изразява факта, че страните от Западните Балкани са неотменна част от континента и от съществено значение за запазването на европейския мир, сигурност и просперитет.

„Ето защо се надявам, че Швеция, заедно със следващото испанско председателство на ЕС през 2023 г., ще очертаят ясен път за следващите разширявания на Съюза, след като условията бъдат изпълнени", каза премиерът Ковачевски.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.