• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Дмитрий Еделев: Каквото и да правим, вирусът Ковид-19 ще остане завинаги!

Проф. Дмитрий Еделев: Каквото и да правим, вирусът Ковид-19 ще остане завинаги!

/КРОСС/ В света вече има нова диагноза „Long Covid" - „Продължителен Ковид" от три до осем седмици. В момента се разпространяват 7 щама на коронавируса Ковид-19. Теоретически в рамките на една година човек може да се разболее седем пъти със седемте различни щама на Ковид-19. Ако ситуацията продължава да върви с тези темпове, то към ноември 2021 година ще имаме 24 щама на Ковид-19. Като лекар бих посъветвал да се използва руската ваксина, още повече, че Русия предоставя технологията за изработка на ваксината. България влиза в списъка на 20-те страни способни да произвеждат ваксината „Спутник-В". Мисля, че ако България се обърне към Русия за разрешение на производство на ваксината, Русия няма да откаже на братска България, заяви в интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5 руският проф. Дмитрий Еделев

/КРОСС/ Дмитрий Аркадиевич Еделев е доктор на икономическите и на медицинските науки, Doctor of Bisiness Administration (DBA, Switzerland), професор. Действителен член на обществената организация „Руска академия на естествените науки". Почетен работник на висшето образование на Руската федерация. Научен ръководител и директор на Арбатклиник. Президент на Националния проект „Здраве на нацията". Член е на съвета на Руската обществена организация „Руско екологично общество". Куратор е на програмата „конферентно лидерство". Водещ е на постоянното предаване „Здравословно хранене с доктор Еделев" на Медиаметрикс.

- Дмитрий Аркадиевич, едни говорят за „втора вълна", други - за „трета", някой пък твърдят, че сме още в „първата ковидна вълна". На кого да вярваме? В коя вълна се въртим в момента?

- Във всяка страна вълните са различни. Ако вземем например България и Русия, то това е втора вълна на Ковид-19, в САЩ все още не е приключила първата вълна. При това в САЩ първата вълна нараства с всеки изминал ден, както винаги те са първенци дори и в този „анти рекорд", там са най-много заразените. Що се касае до протичащата втора вълна, то тя е много по-активна и агресивна от първата. Да си припомним официалната версия, че първата вълна на Ковид-19 започна от един търговец на пазара в Китай, в град Ухан през ноември миналата година. Някой пренесе заразата в Италия, която пламна и даде много жертви. А от Италия вирусът се пренесе по цяла Европа и по света. Втората вълна на заразата идва от милионите жители в Европа, които преболедуваха от вируса, бяха скрити носители и посредници на вируса, и поради тази причина сега наблюдаваме значителен ръст на заболеваемостта, който ще нараства все повече и повече в близките две-три до четири седмици.

- След първия бум на заболяването, който особено силно удари Западна Европа, САЩ започнаха постепенно да разхлабват мерките. Сега там отново има ръст на заболеваемостта? Защо не го предвидиха и не се подготвиха? Защо не повярваха на техните учени, че ще има страшно покачване на заразените с Ковид-19?

- Много хубав въпрос! Бих искал да обърна внимание, че президентът на САЩ все още не е боледувал от Ковид-19, той много умело се шегуваше. Напълно съм убеден, че Тръмп се помайтапи с това, че е болен. Първо, той непрекъснато се смееше, беше в прекрасно настроение. Досега не съм виждал в практиката си такъв болен, на който да му е смешно, че се е разболял от опасен, често смъртоносен вирус. Сетне Тръмп постоянно даваше съвети с какво да се лекуват хората. А това беше смешно и нелепо. Да припомня, че в началото на пандемията той предлагаше хората да се жабуркат с перилен препарат, съдържащ хлор и да си инжектират белина. Това сериозно ли е за един президент, според вас? Да, той наистина и насериозно посъветва народа, че ако се жабуркат с избелващ препарат, съдържащ хлор, това ще ги опази от коронавируса, това било полезно и ще ни спаси всички от Ковид-19. На нас с вас ни е смешно, но има хора, които са го взели насериозно. Така че Тръмп е първият пациент на планетата Земя и в историята на Ковид-19, който е боледувал от тази зараза само три дни! Други такива пациенти ние не знаем в нашата практика. На всичкото отгоре „пациентът" Тръмп се излежаваше в разкошен луксозен хотелски апартамент, който не се е обработвал с дезинфектанти, обикаляше около болницата с колата си в контакт с шофьор и охранители, махаше бодро с усмивка на избирателите си от прозореца и т.н. Като му омръзна да боледува, излезе пред публиката, заяви, че е пил някакъв „коктейл на Тръмп" и се е излекувал. Отново ще повторя - това бе първият такъв пациент за цялата история на това заболяване. Трудно е да се влезе в мислите и поведението на президента на САЩ, който е шоумен и бизнесмен. Това негово „заболяване" би могло да се тълкува като предизборна ПР кампания, ПР-ски трик, тъй като лекар ще ви кажа със сигурност, че за три дни от Ковид-19 не се оздравява!

Що се отнася до това, защо САЩ се оказаха неподготвени: ами те не са излизали още от първата върна. Както ви казах, там затихване не се наблюдава. Една от причината е - недисциплинираност и нарушавана на ограничителните мерки. Провеждат се масови събрания, събирания, форуми, конгреси, симпозиуми. Всички тези мероприятия предполагат огромно струпване на хора, много от които са без маски или ги носят неправилно, пръскайки заразата около себе си. Работят нощните барове, клубове, дискотеки. Младежите или не ги интересува това, че могат да се заразят, или смятат, че ще добият някакъв имунитет и това ще ги спаси за в бъдеще. Всички са или по купони, или по улиците на масовите сблъсъци, където и дума не може да стане за социална дистанция, те се блъскат един в друг. Свидетели сме на своеобразен „пир по време на чума"! До нищо хубаво това няма да доведе. В САЩ вирусът постепенно мутира. Трябва да разберете едно - колкото са повече болните, толкова е по-голяма вероятността, че вирусът мутира. При всеки един от нас той ще бъде свой, специфичен. Така че от САЩ сега към Европа се пренася мутирал Ковид-19, по-устойчив и опасен. Учените в Германия са установили, че вече имаме 4 вида на вируса и онези, които през пролетта са боледували от единият вид, сега, през есента боледуват от другия вид.

- Обосновани ли са твърденията, че вирусът е мутирал и ни очакват още по-тежки последствия от него? Разкажете ни за новите щамове, колко са до момента и колко можем да очакваме занапред?

- Да, безспорно коронавирусът е мутирал и в това няма никакви съмнения. Факт, доказан от световните учени. През пролетта, в началото на пандемията, нямаше болни млади хора и деца, дори се говореше, че малките деца до 12-годишна възраст и младежите не боледуват от вируса, то сега виждаме съвсем друга картина - момчета и момичета под 12-годишна възраст се разболяват, пренасят вируса вкъщи. Руските и европейските болници са пълни с млади хора. Това показва, че вирусът е мутирал, не подбира по възраст и засяга вече и младите. Това е първият факт. Второ, доказано е, че във Виетнам вирусът мутира. Първо Виетнам се хвалеше, че нямат смъртни случаи. Постепенно леталните случаи се появиха и изведнъж скочиха нагоре в 10 пъти. Виетнам в началото много ефективно се изолира, блокираха градовете и така те успяха да задържат разпространението на вируса и да не допуснат той да се разпространи по света, както сториха китайците. Така че, безспорно, вирусът днес е мутирал в своята по-агресивна и зла форма, която засяга младежите и децата, която има повече реанимационни усложнения. С една дума - мутиралият вирус дава поразяващи усложнения и засега не виждаме той да става по-леко поносим.

В момента по света се разпространяват 7 щама на Ковид-19. Ако незабавно не се прекратят авиополетите между страните, то щамовете ще започнат да се смесват един с друг и вирусът ще мутира още повече. В Русия се конкурират по между си два щама. Смесването на щамовете означава, че човек многократно може да се разболява с Ковид-19 при всеки нов щам. През пролетта заразените бяха с щам D, а сега се разболяват наново с новия щам S. Ако това продължава така, то теоретически в рамките на една година човек може да се разболее седем пъти със седемте различни щама на Ковид-19. Ако ситуацията продължава да върви с тези темпове, то към ноември 2021 година ще имаме 24 щама на Ковид-19.

- Как мислите, светът взе ли си поука от началото на пандемията или все още не?

- Не, уви, светът не си взе поука! В България, както и в Русия много хора все още не вярват в Ковид-19 и в съществуването на коронавируса, защото те самите не са го видели! Хората си мислят, че това е световна конспирация, че това всичко е измислено от Тръмп, Путин и кой ли не. Ходят без маски, заразяват се безразборно един друг, в резултат на което заболеваемостта в момента е страшно висока в целия свят. Хората се разболяват и умират. Попадайки в болница, тези - невярващите без маски, заразяват още хора, заразява се и медицинският персонал. Да не говорим, че улиците са пълни с такива болни без маски. Всеки един до нас може да е болен или вече носител и контактен. Нито ние знаем, нито самият той знае. Това за мен са хора изключително опасни и не трябва да ги толерираме. Докато обществото търпи и толерира тези хора, няма да се справим със заразата!

- Означава ли това, че скоро няма да се отървем от този вирус?

- Ще ви разочаровам, но този вирус ще си остане завинаги. Едва ли ще се справим с него и дори появата на ваксина няма да помогне за неговото ликвидиране. Задачата на ваксината няма да бъде да защити напълно от вируса, а по-скоро ще служи като профилактично средство. Ние така или иначе години наред се ваксинираме от грип, но въпреки това може да се разболеем, просто го караме по-леко и кратко. Да, при ваксина грипът протича по-леко, ваксинираните против грип не умират от грипа, той не ги убива. И ако ваксината, която очакваме, ще работи по същия принцип, като тази от грипа, то ние ще боледуваме от Ковид-19, но тези, които ще се ваксинират, ще боледуват в по-лека форма. А тези, които няма да се ваксинират спокойно ще си умират! Постепенно ще измрат онези, които не носят маски, не се пазят, не съблюдават санитарните изисквания, каквото и да правим вирусът Ковид-19 ще остане завинаги!

- Ако човек се ваксинира против грип, по-леко ли ще преодолее Ковид-19?

- Да, и ще обясня защо. Да си припомним Италия, която пламна от коронавируса преди всички европейски страни. Дори се знае нулевият пациент в Италия. Там учените направиха много интересна ранна пролетна статистика - всеки пети, който боледуваше от Ковид-19, едновременно боледуваше и от грип. Дайте сега да направим дефиницията - грип и Ковид-19 това не е една и съща болест, нека да е ясно! Грипът поразява горните дихателни пътища, затова се и нарича „респираторна инфекция на горните дихателни пътища", а Ковид-19 поразява и то страшно в дълбочина долните дихателни пътища - белите дробове. Всичко е пределно ясно. Хайде сега си представим следната картина - грипът е отгоре, Ковид - отдолу. И какво стана - целият ни организъм е пламнал и войната е на два фронта! Прогнозите с всеки изминал ден се влошават, да се спасяват болни, които боледуват едновременно от грип и Ковид-19 е изключително трудно, най-често те умират. Поради тази причина в Италия имаше огромен процент смъртност, три пъти повече от другите европейски страни, и в частност - в България. Това бе една от причините, че в Италия вирусът на Ковид-19 дойде едновременно с грипните вируси, а населението им масово не е било ваксинирано против грип.

- Не Ви ли се струва, че вместо да се концентрират в профилактиката, лечението и подготовка към нови вълни, държавите изместиха ракурса към това кой е виновен, че хората измират, издържа ли здравната система...

- Не само Западът търсеше виновни. Виновни се търсеха масово, вместо да се търси изход от ситуацията. В САЩ обвиниха пряко китайците. Да, несъмнено китайците са виновни и вирусът дойде от Китай. Но и Китай пострада. Вирусът би могъл да дойде от всяка една страна в света. Ако вземем сега така да се обвиняваме и да търсим кой крив, кой прав... По тази логика чумата би могла да дойде от Русия, защото по онова време чумата е свирепствала в Русия. Нека ви припомня, че някога в България страшно е върлувала едрата шарка - вариолата може много дълго да се съхрани, ако изведнъж някой археолог при разкопки се натъкне на стари могили или предмети, принадлежали на заразени от вариола, то тази напаст може отново да се върне в света. Във Великобритания пък огромно количество народ измря от испанския грип. И този вирус се съхранява страшно дълго. Американските учени доказаха, че в могилите на онези, които са били заразени от „испанката", все още има жив вирус на този най-страшен грип на планетата. От него си отидоха десетки милиона хора. Та и този вирус дълбоко там някъде е жив и е готов да се върне в нашата среда. Всичко това е обективна реалност.

Европейските страни се оказаха напълно неподготвени за ограничаване на правата и свободите на техните граждани! Дисциплината и ограниченията сработиха в Китай, в Корея, и т.н. Тази желязна дисциплина и ограничаване на правата и свободите на гражданите работи в Азия, в Европа това не сработи! Европейците не бяха готови да приемат ограниченията. Да, ама азиатците вече се подобряват. Китайците провеждат вече форуми и конференции, спазвайки абсолютно всички ограничителни мерки в залите - всички седят на разстояние 2 метра един от друг. Всички до един са с маски и ръкавици, непрекъснато се провежда дезинфекция. Никой не си маха маската и всички носят маските правилно! Тях вече не ги е страх да се събират заедно, защото абсолютно всички спазват правилата. Нещо, което европеецът не можа да проумее и да направи!

- Много от страните въведоха ограничителни мерки, доколко според Вас те бяха оправдани и ефективни?

- Ограничителните мерки бяха достатъчно ефективни и оправдани до момента, до който те се спазваха. Лошото е, че бяха въведени със закъснение. Затова първата вълна беше висока. А сега, през втората вълна, всички се юрнаха да подражават на шведите и техния горчив опит - да не се въвеждат никакви ограничителни мерки. Да, Швеция не предприе никакви ограничителни мерки, но там се заразиха доста хора, много от които умряха, особено възрастните. Практически Швеция напълно се лиши от старите си хора. Но в шведския опит има нюанс, който е малко известен, а именно - шведите и в „мирно време" са изолирани и живеят при максимално самоограничение. Те не контактуват един с друг, нямат масови сбирки, нямат митинги, нямат стачки и шествия, не си ходят на гости. Шведите не са социални по принцип или, ако се опитам да ви го обясня по български, хората в Швеция не се хващат на хорото! В Швеция много рано се стъмва и всички си седят по домовете и не излизат. В Швеция едва ли ще намерите нощна дискотека или нощен бар. Шведите си лягат рано, в 21 ч. Шведите принципно не са купонджии. Ние сме сангвиници, холерици, а те са нашата противоположност - спокойни, бавни, флегматични и никога не изпадат в паника. Швеция е северна страна, където е студено, рано се стъмва и хората обичат да си стоят вкъщи пред телевизора. Шведите изобщо не са разбрали имало ли е самоизолация и карантина или не, защото целия си живот прекарват в самоизолация и „карантина".

- От тук какво следва, че едва ли ще изработим колективен имунитет, така ли?

- До момента не е познат друг метод, освен ваксинацията за изработване на колективен имунитет. Международните изследвания показват, че в течение на три месеца трима от четирима болни губят имунитета си към коронавируса. При всеки пети преболедувал настъпва имунен дефицит, което означава, че имунитетът не му отслабва, а напълно изчезва. Затова вече са налице много повторни заразявания с Ковид-19 на хора, вече боледували. В света вече има нова диагноза Long Covid /дълъг Ковид/. Ако пациентът първия път е боледувал две седмици, то повторното му боледуване е от три до осем седмици, в пъти по-продължително.

- Световни учени са ангажирани с производството на ваксина, паралелно обвинявайки руснаците в неефективност на руската ваксина „Спутник-В". Кои са официалните ваксини? Коя ваксина ще е най-ефективна, според Вас?

- В момента в света имаме 3 официално регистрирани ваксини - две руски ваксини и една китайска. Руските ваксини са „Гам-Ковид-Вак" и „Спутник-В". И трите ваксини са минали и трите етапа на клинични изпитания и са доказали своята безопасност и ефективност. Така че светът за момента няма голям избор - или двете руски ваксини, или китайската. Цялото семейство на краля на Саудитска Арабия се ваксинира с китайската ваксина. Емирът на Бахрейн също. Следваща година ще е готова Оксфордската ваксина, разработката на „Johnson & Johnson" също се очаква в началото или в средата на 2021 година. Като лекар бих посъветвал да се използва руската ваксина, още повече, че Русия предоставя технологията за изработка на ваксината. В България имате техническата база за производство на ваксината „Спутник-В". България влиза в списъка на 20-те страни, способни да произвеждат ваксината „Спутник-В". Мисля, че ако България се обърне към Русия за разрешение на производство на ваксината, Русия няма да откаже на братска България. Много по-евтино и рентабилно ще излезе на страната ви, ако организират производството на ваксината на своя територия, защото ние ще започнем да продаваме ваксината едва след като ваксинираме населението си - първо лекарите и медицинския персонал, после армията, учителите, възрастните хора, рисковите групи и т.н. Какъв е смисълът България да чака на опашката, ако има капацитета и техническата база за собствено производство.

- Самият Вие ваксинирахте ли се?

- Да, разбира се. Като лекар, работещ в рискова среда, съм длъжен да се ваксинирам. Ваксинирах се с „Гам-Ковид-Вак". И двете ваксини се използват вече. До края на годината очакваме третата руска ваксина и ще покрием с ваксинация целия спектър - от новородените деца до най-възрастните хора. Русия до края на годината ще обезпечи с ваксини всичките си възрастови, социални и професионални групи. Да поясня, че Оксфордската ваксина ще бъде предназначена за хора от 18 до 65-годишна възраст, а руските ваксини ще са от новородени и до най-възрастни - ще покрият всички възрастови групи.

- Покачването на заболеваемостта в момента има ли и сезонна закономерност?

- Разбира се. Хората масово си махат връхните дрехи, обличат се леко, като видят слънце. Мислят си, че навън е все още лято, но отдавна си отиде. Започва се с лека простуда, която често идва заедно с Ковид-19. А и самата обикновена настинка води до намаляване на имунитета. Така че обличайте се добре, не се подлъгвайте от светещото слънце. Препоръчвам да спортувате активно и за предпочитане на чист въздух, в парка. Задължително правете сутрешна гимнастика. Ходете много пеш. Ако можете да стигнете до целта пеш, не се качвайте в градския транспорт, ходете пеш. Извеждайте кучето повече от два пъти. И запомнете - движението е живот - колкото повече се движите, правите гимнастика и се разхождате, толкова ще сте по-здрави.

- В България хората масово се съпротивляват на маските. Какво ще кажете по този въпрос?

- СЗО си е направила труда да разработи една статистика - ако човек ходи с маска в места, където има струпване на хора, то вероятността от заразяване пада с 30%. Носенето на маски е обективна необходимост! С носенето на маска показвате уважение към хората около вас! Тези, които не носят маска, не уважават околните, не само себе си. Средно първите 5-7 дни човек не знае, че започва да се разболява от Ковид-19. През това време той си ходи спокойно и заразява всички заобикалящи го. Пример, рекорд на такова заразяване бе поставен в Южна Корея. Една жена, във все още безсимптомния период, в заседателна зала е заразила 1 200 души. Вторият такъв анти-рекорд е в САЩ, където едно момченце е пеело в църковния хор и заразява 56 души в църквата. Момченцето също не е знаело, че е болно от Ковид-19. Ходете с маски, не е сложно. Пазете себе си и околните. В Москва, например, в Консерваторията преди концерт раздават на всички маски и ръкавици.

- Кои са лекарствата срещу Ковид-19: ефективност, цена, наличност?

- За момента в света няма лекарства срещу Ковид-19. Лекарствата, които са създадени за лечение, уви, за момента не показват висока ефективност. Може да се купи лекарство за и 1 млн. долара, и за 10 долара и те да имат еднаква ефективност. Затова, ние, лекарите, горещо препоръчваме да не се прибягва до самолечение и да не се лекуват болните по интернет! Бабата на пазара казала, че ѝ помагали морковите и всички моркови се изкупуват и всички дружно започват да ръфат моркови. Няма такова нещо. Това не трябва да правите и да вярвате на некомпетентни лица. Навреме започнатото лечение на 100% спасява живота. Хора, които не се обръщат за медицинска помощ при Ковид-19, са с по-голяма вероятност да имат летален изход от онези, които веднага търсят лекарска помощ.

- Какви санитарни мерки да спазваме? Какво Вие ще препоръчате?

- Мийте си ръцете често и продължително. Коронавирусът не се предава през кожата, освен ако нямате ранички, пукнатини, драскотини, дори дръпнати кожички на ноктите. Някой се порязал, друг се изгорил, трети си прещипал нокътя... Това вече предпоставки. Най-простото миене на ръцете ще спаси вас и огромно количество хора около вас от заболяването. Англичаните са установили, че през зимата коронавирусът може да се запази до 4 седмици на метал, пластмаса и други равни повърхности.

- Вашите съвети за витамините и пълноценното хранене?

- Храната трябва да е здравословно. В България имате прекрасни продукти, като започнем от месестите ви чушки, препълнени с витамин С и най-важният ви продукт - киселото мляко. Ползвайте вашите български продукти, те са прекрасни и най-добри! Българското кисело мляко е визитната картичка на страната ви. Гордейте се с това! На всяка маса във всеки дом трябва да има ежедневно кисело мляко, сирене, българско краве масло. Преди лягане задължително една чаша българско кисело мляко! Този на вид елементарен продукт невероятно укрепва имунитета. Яжте сезонни плодове и зеленчуци, за предпочитане натурални местни, които не пътуват дълъг път и не се обработват с химикали. Яжте много български фасул, грах, бял боб. От детството си помня, че в СССР най-вкусният грах беше българският в буркани и тенекиени кенчета. Да не говоря за вашите домати! В Съветския съюз всички български зеленчуци и консерви бяха хит! И още: консумирайте леща и много гречка /елда/, тя е много богата на цинк. Между храненията хапвайте по 50 гр сурови ядки, за предпочитане бадеми, орех и бразилски орех, който е изключително богат на селен. Яжте плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С, набавяйте си Витамин D от слънцето и жълтъка на яйцата. Не го пийте безразборно без лекарско предписание. Този витамин е токсичен и се предписва само след изследване и при установяване на дефицит. Ние, лекарите, го предписваме в определени дози, единици и само при нужда. В България имате достатъчно слънце! Стойте повече на чист въздух и на слънце за витамин D.

- Какво следва да очакваме? През март т.г. ми казахте, че Ковид-19 е биологично оръжие. Все още ли държите на тезата си?

- Това, че Ковид-19 е биологично оръжие, твърдя не само аз. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че вирусът е с изкуствен произход и е биологично оръжие. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, заяви, че САЩ притежават всички документи с данни от разузнаването, потвърждаващи, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено на планетата Земя. Искам да напомня, че Нобеловият лауреат проф. Люк Монтание официално заяви, че коронавирусът е създаден от човек изкуствено в лаборатория в Ухан. И накрая, бих искал да припомня, че група американски биолози, работещи от 2015 година по изучаването на този вирус, заявиха, че този вирус е потенциален кандидат за биологично оръжие. През 2015 година в най-престижното медицинско списание Lancet имаше публикация на екип от лекари-учени, които призоваваха да престанат опитите, които се правят на базата на коронавируса да го превърнат в биологическо оръжие. Официална е публикацията, който се интересува, ще я намери. Така че само Тома Неверни би трябвало да се съмнява в това, че си имаме работа с биологично оръжие! Животът продължава! Ние трябва и сме длъжни да живеем! Трябва да си дадем заповед да живеем! И моята препоръка е: обичайте се един друг! Толкова много от нас в този момент се нуждаят от подкрепа, от помощ, от една прегръдка, топла целувка, просто от любов! Top of FormСъчувствие, състрадание, любов и взаимопомощ - това са най-важните човешки качества, от които трябва да се ръководим в днешно време. Бъдете здрави!

 

интервю на Оля Ал-Ахмед за BIG5

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.