• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър може би ще промени подхода по контрол на ковид епидемията

Проф. Кантарджиев: Служебният здравен министър може би ще промени подхода по контрол на ковид епидемията

/КРОСС/ Преди месец специалистите предупредихме, че трябва да се внимава с пътуванията, защото разпространението на новия вариант на Омикрон - BA.5 в Европа е последователно - в момента става и в нашата страна. Това заяви в студиото на "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев.

В последната седмица се наблюдава намален темп на увеличаването на ковид случаите като това отчасти се дължи на предприетите мерки, каза той.

"В столицата сме доста въздържани, съобразявайки се с желанията на хората, но и с епидемичната ситуация. Първите мерки за градския транспорт дадоха до известна степен резултат за по-слабото нарастване на случаите, но бройките ще си нарастват".

Новият вариант на Омикрон - BA.5, е с намалена вирулентност, обясни професорът. Той коментира и встъпването в длъжност на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Радвам се, че министър ще е председателят на лекарската колегия в София. Още вчера е започнал да се информира и може би ще предприеме някои мерки по промяна на подхода за контрол на пандемията".

Заетите интензивни легла в момента са малко, но в столицата се увеличават повикванията до Спешна помощ във връзка с ковид. Професорът обясни, че след преболедуване човек спира да заразява, чак когато антигенният му тест е отрицателен.

"Всичко, което правим в Столична община и което се прави в РЗИ в цялата страна е да осигурим безроблемно начабо на учебната година. Критикуващите трябва да знаят това", коментира Тодор Кантарджиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Добрин Добрев:

Преди малко прочетох, че от 4 август в София връщат маските на абсолютно всички закрити обществени места – в това число всички магазини, молове, таксита и т.н. На всичкото отгоре, в заповедта е посочено, че работодателите нямат право да допускат до работните помещения служители с, цитирам: „прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други)”. Това означава, че всеки, който е настинал или е с главоболие няма право да отиде на работа. И още много ограничения се налагат със заповедта от днес. В тази връзка, мой приятел – юрист на много високо ниво и съдия – публикува коментар, в който подробно обяснява, че законът не дава право на РЗИ да налага такива ограничения и задължения, освен ако отново не бъде обявено „извънредно положение”. В момента ние нямаме обявено такова, съответно РЗИ може да си завре заповедта, където пожелае.

03.08.2022 14:56:38

Анонимен

И ДА СИ НАВРЕ ЗАПОВЕДТА КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕ! МАСКАТА Е СИМВОЛ НА СТРАХА, БЕЗДУШИЕТО И БЕЗПРАВИЕТО. ВРЕМЕ Е ДА РЕШИТЕ КАКЪВ СВЯТ ИСКАТЕ ЗА ДЕЦАТА СИ Връщането на маските на закрито показва, че нещата продължават по план. Първо беше в транспорта. Имаше само тиха съпротива. Знаете много добре как се сварява жабата. Нагорещявате бавно и тя не се усеща да изскочи. В нашето общество се случва същото. Бунтарите не приемаме, останалите просто свикват. Навикът е ужасно нещо. Никой не става нарочно алкохолик или зависим от тютюн и наркотици. Формира се постепенно. Така е и с мързела. Днес няма да ида на тренировка, ще наваксам утре. Харесва ми хоум офиса, ставам по-късно за работа. Скатавам повече, храня се по-редовно, никой не ме гледа дебелея ли. Комфортът убива мотивацията, желанието за развитие. Учителите отбиват номера с онлайн обучение и не ги „дразнят малките гадове“. Децата израстват алиенирани и безпросветни. Не учат, не общуват, забравят да го правят или дори не го научават. Маската е символ. На страха, бездушието и безправието. На тоталитарния подход. На прехода към съвременен робски модел. Разбирам защо световният елит ни разглежда като презряни плебеи и подчовеци. Защото ние охотно прегръщаме страха мързела и вредните навици. Най-големите крепители на робството не са робовладелците, а робите с някакви привилегии. Помнете го. Адресът на РЗИ го знаете. При Кацаров бях сам. Надявам се вече да не бъда. Време е да решите какъв свят искате за децата си! Тодор Беленски …

03.08.2022 14:55:48

Анонимен

Научниците не искат да признаят, че науката все още не може да постави под контрол природните закони, най-вече в медицината. Най-силното доказателство е, че няма вечен живот, колкото и да са напъните в тази насока. Корона вирусът показа, че се съпротивлява с успех и приспособява към ваксините. Не са малко случаите на повторно и трето заболяване след ваксиниране, а се набляга на тези неваксинираните. Няма лошо ваксинирайте се. Ваксините поне не се вредни, но носят добри печалби на производителите. Плащат ги всички и ваксинирани и неваксинирани.

03.08.2022 09:35:27

Неизненадан

Каквото баба знае, такова си бае... Особено когато има и добавящ се Биг Фарма хонорар....

03.08.2022 08:47:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.