• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Проф. Кожухарова: При нова COVID вълна училища и детски градини трябва да се затворят последни

 Проф. Кожухарова: При нова COVID вълна училища и детски градини трябва да се затворят последни

/КРОСС/ Проф. Мира Кожухарова заяви пред БТВ, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19. "Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени", изтъкна тя.

"Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас", каза проф. Кожухарова. По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%. "Разбира се много от тях са и преболедували и имат имунитет" уточнява тя.

"Трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е ако ти си заразиш пациента - човека, който почти си излекувал, и вземе че умре заради теб. Това е непростимо", смята Кожухарова

На въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, Кожухарова казва, че засега няма такъв план у нас. "Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав", каза Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира - по-добре рано, отколкото късно. "Единствената реална мярка, с която разполагаме, е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие", казва Кожухарова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.