• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Би Би Си: Силни улични наркотици са причинили смъртта на поне 54 души във Великобритания

Би Би Си: Силни улични наркотици са причинили смъртта на поне 54 души във Великобритания

/КРОСС/ Свръхсилни улични наркотици, по-силни от хероина, се свързват с най-малко 54 смъртни случая в Обединеното кралство през последните шест месеца, съобщи Би Би Си.

Всички смъртни случаи се свързват със синтетични опиоиди, наречени нитазени, за които експертите се опасяват, че се произвеждат в лаборатории и след това се внасят в Обединеното кралство от Китай.

Общата бройка на починалите вероятно е много по-голяма, след като от Националната агенция за борба с престъпността казаха, че още 40 случая очакват по-нататъшно разследване. Британското правителство планира да класифицира 15 нови синтетични опиоида като лекарства от клас А.

Нитазените за първи път влязоха в новините в Обединеното кралство през 2021 г., когато 18-годишен пациент беше лекуван от нефатално предозиране. Експертите казват, че новите наркотици могат да бъдат по-силни както от хероина, така и от фентанила, друг синтетичен опиоид, който е водещ убиец в САЩ, допринесъл за 75 000 смъртни случая миналата година.

Агенцията е убедена, че нитазените се произвеждат в незаконни лаборатории в Китай и често влизат в Обединеното кралство дори с пощенски пратки.

В повечето случаи след това нитазенът се смесва с хероин от организирани банди, което прави наркотиците, продавани на улицата, още по-силни и смъртоносни. Някои експерти смятат, че има пряка връзка между наличието на нитазени и забраната за събиране на опиумен мак в Афганистан.

Източник:БНР

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Едно време британците тровеха китайците с наркотици, сега им се връща... кръговрат

11.12.2023 17:06:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.