• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Когато ядете кисели краставички, нещо изненадващо се случва с мозъка ви

Когато ядете кисели краставички, нещо изненадващо се случва с мозъка ви

/КРОСС/ „Храна за размисъл“ придобива съвършено ново значение, буквално. Мнението, че рибата подобрява мозъчните функции, е широкоразпространено. Най-вероятно обаче съществува още една супер храна, която стимулира сивито ни вещество и е общодостъпна. А именно – киселите краставички, пише LifeHack.

Разбира се, не всички кисели краставички имат позитивен ефект върху мозъка. Изследване, проведено колежа „Уилям и Мери“ във Вирджиния, открива, че естествено ферментиралите храни като кисели краставички с копър, могат да увеличат нивата на серотонин – химикал, отговорен за нашите настроения.

За хората, които се борят с тревожност или депресия, този тип храна би могла да замени фармацевтичните антидепресанти.

Стомашно-чревният тракт и тревожност

Според д-р Майкъл Гершон – автор на The Second Brain – нашият стомашно-чревен тракт е своеобразен втори мозък в тялото (броят на невротрансмиторите и на двете места е почти еднакъв).

Ако обаче нашият мозък контролира нашите чувства и решения, стомашно-чревният трак взима решения от типа на поглъщане, храносмилане, абсорбиране и/или елиминиране на питателни вещества. Той дори комуникира с главния мозък – изследвания показват, че при наличието на проблеми в стомаха се изпращат сигнали до мозъка. Това от своя страна задейства поредица от промени в настроението, което обяснява защо хора с проблеми в тази област страдат много повече от депресия и тревожност.

Кисели краставички и еуфория

Невротрансмитерът GABA представлява група неврони в мозъка, които отговарят за двигателните ни функции и зрението. Освен това регулират нашата тревожност. И когато хапвате кисела краставичка, вие влияете ползотворно както на стомашно-чревния си тракт, така и на мозъка. Ферментиралите храни от този тип имат полезни бактерии, наречени пробиотици (съществуват множество изследвания, които откриват корелация между тревожността и пробиотиците).

В рамките на изследване, проведено от Университета „Коледж Корк“ в Ирландия плъхове, разделени от своите майки, са били инжектирани с пробиотици. Учените откриват, че подобно лечение регулира тяхното поведение и намалява усещането за стрес. Резултати като тези подкрепят хипотезата, че пробиотиците имат потенциала да променят нашите настроения и да заздравяват имунната ни система.

Още едно изследване, което доказва, че киселите краставички правят хората по-малко стресирани, бе проведено от Университета Мериленд. То разглежда хранителните навици на 700 студента и открива, че хората, които приемат ферментирали продукти, страдат по-малко от социална тревожност.

Яжте повече ферментирали храни

Киселите краставички не са единственият тип храна, който влияе ползотворно на стомашно-чревния тракт. Включвайте към диетата си и кисело мляко, тъмен шоколад, супа мисо, кисело зеле и т.н.

Не трябва да забравяйте обаче, че ферментиралите продукти са богати и на натрий. Изследване, направено в Турция, открива, че хората с рак на стомаха приемат повече кисели краставички от онези, които не страдат от това заболяване. Затова най-добре приемайте този тип храни с известна умереност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.