• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

70% от зеленчуковите оранжерии у нас са преустановили работа

70% от зеленчуковите оранжерии у нас са преустановили работа

/КРОСС/ 70 процента от оранжериите за производство на зеленчуци у нас са преустановили дейност заради високата цена на газа и български домати и краставици в момента няма.

Фирмите масово освобождават работници и вече плащат неустойки по договорите с доставчиците на газ. Затова от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция настояват за спешна среща с министъра на земеделието и подпомагане на бранша.

Още през есента голяма част от родните оранжерии са спрели производство и тенденцията заплашително нараства след поредното увеличение на цената на газа този месец

В оранжерийния комплекс в град Раковски тези 90 декара оранжерии, в които обикновено се отглеждат краставици и домати, в момента пустеят.

"Ние всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тука , но тази година, при тези условия просто решихме, че нямаме никакъв шанс да оцелеем, ако направим това нещо. Това би било самоубийство", обясни управителят на оранжерията Стоян Берберов.

Дори и при спиране на дейността, производителите плащат неустойки към доставчика на газ.

"Имаме много тежки договори с "Булгаргаз". След като приключи годината, ако не си използвал заявеното количество, плащаш 10 процента неустойка от цялата стойност", казва Йордан Кръстанов - председател на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Заради високите цени на газ, ток и препаратите за растителна защита, оранжериите съкращават персонал.

"Пуснали сме всички работници, оставили сме едно ядро от хора, без които не можем , няма как да ги освободим, това са главно специалистите", заяви Стоян Берберов

"В зимния период минимум 10 хиляди души са освободени или са в период на освобождаване от работа", добави Йордан Кръстанов.

В оранжериите сега се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление. Очаква се български домати и краставици да има чак в края на май.

За да се спаси браншът от фалит, оранжерийните производители настояват за компенсация заради новите цени на газа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.