• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Сачева: Не очакваме безработицата до края на 2020 г. да е повече от 7%

Сачева: Не очакваме безработицата до края на 2020 г. да е повече от 7%

/КРОСС/ Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври, заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат на бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки. "Очакваме известен ръст на безработицата, но не очакваме да се случи нещо катастрофално да края на годината. Не очакваме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%", категорична беше тя и посочи, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-много са в София, Пловдив, Бургас и Варна. Няма никакъв риск за бюджета на Държавното обществено осигуряване, подчерта министърът на труда и социалната политика:

"С 11 400 по-малко са приетите болничните листове, ако направим сравнение със същия период на миналата година. С близо 378 хиляди са по-малко за 2020 г., в сравнение с 2019-а". Осигурени са добавките са пенсионерите и средствата за пенсии, увери още тя. Сачева изтъкна, че поддържа тезата, че на 21-ви декември трябва да започне отваряне на бизнесите: "Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса. Всичко е въпрос на общо разбиране за необходимостта от дисциплина и спазване на мерките, за да не се налага да затягаме още коланите след края на този локдаун". Па думите ѝ училищата ще отворят след нова година, това допълнително ще ни даде възможност да овладеем негативните тенденции в развитието на епидемията. "Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъда използване за нищо друго", посочи министър Сачева.

Тя беше категорична, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно, но един работодател може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители. Социалният министър заяви, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета до края на 2020-а година няма как да се стигне.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Смърт на фашизма, свобода на народа!

И тая с лъжите си успешно се езапитила към Централния, но по-добре е да я пратим на Централните.....

29.11.2020 18:34:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.