• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Седем интелигентни начина за управление на жилищен кредит, преди и след като изтеглите ипотеката

Седем интелигентни начина за управление на  жилищен кредит, преди и след като изтеглите ипотеката

/КРОСС/ Ако вече сте изтеглили жилищен кредит или пък обмисляте да го направите, ето някои хитрости, които можете да използвате, за да управлявате заема си по-ефикасно.

Прочетете, за да разберете повече.

Вълнувате се от преместването в новата си къща - тази на мечтите Ви? Страхотно! Не можем да Ви опишем колко се радваме за Вас и Вашето семейство! Имаме обаче един въпрос. Изтеглихте ли ипотечен кредит, за да си позволите този луксозен имот? Да, така и предположихме. Сега обаче идва ред и на това да си управлявате заема добре. Да доживееш момента, в който след дълги години чакане се местиш в собствено жилище със сигурност е една сбъдната мечта - не я осуетявайте!

Докато се подготвяте за живота в новата къща и си мислите кого първи ще поканите, трябва да отделите време и да помислите за това как ще управлявате кредита си, благодарение на който сте си купили жилището. Ето седем интелигентни начина за ефективно управление на месечните Ви вноски:

1. Управление на финансите

Когато вече имате и заем за жилище на главата си, наред с останалите задължения, става много по-важно да управлявате добре финансите си. Ключовият момент тук е да впрегнете уменията си за разпределяне на пари. Не можете да продължите да харчите излишни пари за неща, които не Ви трябват.

Ако съветите по-горе Ви объркаха и все още не сте сигурни какво точно трябва да направите, не се притеснявайте. Ще Ви насочим докрай.

Като начало, би било добре да направите списък с месечните си задължения, които не можете да избегнете - от типа на вноски по различни кредити, сметки за комунални услуги и др. Идеята е, че трябва да сте наясно къде отиват парите Ви. Ако сте инвестирали в дейности, които Ви карат да плащате ненужни лихви, трябва да прекратите всички тези инвестиции и вместо това да се съсредоточите върху предплащането на домашния си заем.

Пестенето на една солидна част от лихвите е много по-добра идея от плащането на сметки по различни произволни места, които дори не Ви предлагат добра възвръщаемост, нали?

2. Кажете „да" на по-високи месечни вноски

Плащането на висока месечна вноска може да Ви помогне да управлявате по-ефикасно ипотечния си кредит. Навярно сега си мислите, че се шегуваме, защото не осъзнавате как това да плащате повече пари всеки месец може да Ви помогне? Не прибързвайте със заключенията. Ето как!

Изборът на висока месечна вноска ще Ви помогне да намалите срока на заема. В резултат, общата лихва, която трябва да платите на заемодателя, също намалява. Така че, технически, като изберете да плащате повече всеки месец, Вие намалявате собствената си финансова тежест.

Освен това, тази тактика помага и за намаляване на срока на заема, така че да имате достатъчно време да се съсредоточите върху други важни неща в живота, след като изплатите кредита си. Например, плановете Ви за пенсиониране. Трябва да помислите и за тази подробност. Все пак навярно искате един щастлив и безгрижен пенсионерски живот след години, нали?

Така че изплащането на този заем възможно най-бързо ще Ви предостави възможността да си проправите път за други важни неща в живота.

3. Частично предплащане. Някога чували ли сте за това?

Вместо да следвате обичайния процес на внасяне на пари по кредита си всеки месец, можете проста да изберете опцията за предварително плащане.

Можете да използвате евентуален еднократен доход, за да предплатите домашния си заем. Например, ако сте получили промоция наскоро или някой от Вашите фиксирани депозити току-що падежира, можете да използвате тези средства и да предплатите заема си. Това не само ще намали оставащото Ви задължение, но и ще редуцира срока на самия заем.

Както вече споменахме, изплащането на заема по-рано може да Ви предостави достатъчно свободно време и ресурси, че да планирате и други неща в бъдеще. Най-хубавото е, че повечето от водещите банки няма да Ви поставят големи такси, ако изберете опцията за предварително плащане.

Таксите обикновено са минимални. Но само за да се уверите на 100%, че и Вашата банка спада в това число, винаги трябва да прочитате внимателно всяка една подробност преди да подпишете документите, които Ви се предоставят.

4. Преминете към по-нисък лихвен процент

Съветът ни е винаги да държите очите си отворени и внимателно да следите тенденциите в лихвите. Веднага щом видите някакъв спад, трябва да помислите за преминаване към по-нисък лихвен процент.

Въз основа на периода на нулиране на лихвите, различните банки обикновено намаляват своите по различно време. Ако диапазонът за нулиране на лихвите на заемодателя Ви е широк, може да бъдете на висок лихвен процент доста дълго време, докато другите банки вече са започнали да намаляват лихвите си.

И така... магията се състои в това да осъзнаваме какво се случва на пазара. Преминаването към по-ниска лихва от съществуващата ще намали срока Ви поне с няколко години, така че със сигурност си заслужава.

Все пак не забравяйте, че трябва да сте внимателни и с това начинание. Може би се чудите защо. Не се нахвърляйте на нова оферта винаги когато разберете, че има даден спад. Ако разликата е значителна, определено трябва да помислите за смяна. Но в случай, че разликата не е кой знае каква, може и да се окаже лоша идея да преминете към тази алтернатива.

Ключова подробност обаче е премахването на наказанието за предплащане. Това определено може да увеличи перспективите за промяна на жилищния кредит, като допълнително облекчи тежестта на разходите за кредитополучателя. Звучи като чудесна идея, нали?

5. Разберете математиката

Досега знаели ли сте за съществуването на калкулатори за заеми? Не се притеснявайте! Знаем, че мразите да се занимавате с големи числа и сложни изчисления. Точно затова помислихме и решихме да Ви представим тези страхотни инструменти.

Тези калкулатори могат да Ви помогнат да разберете каква сума можете да плащате месечно. Те Ви задават няколко въпроса, за да разберат финансовото Ви положение и, съответно, да Ви предоставят автоматично решения.

Най-добрата част? Те са прости, удобни и лесни за работа. Та кое е по-добре от това да се запознаете с всичко за месечните си плащания по заем, авансовите плащания и лихвения процент... и то с лекота?

След като направите всички необходими изчисления, тези страхотни калкулатори Ви помагат и при определянето на това кой от предложените продукти е най-добрият вариант за вас. В крайна сметка трябва да изберете нещо, с което можете да се справите финансово, нали?

Получаването на всички изчисления на място също може да Ви помогне и при планирането на останалите Ви ежедневни разходи. Тъй като вноските по жилищните заеми е важна част от месечния Ви бюджет, трябва да можете да балансирате и всичките си финансови ангажименти заедно с тях.

6. Избягвайте закъснели или липсващи плащания

Колкото и лошо да е финансовото Ви положение, трябва да намерите начин да плащате навреме всички месечни вноски по жилищния си кредит. Защо? Не Ви караме да извършвате тези плащания навреме само за да развиете някои добри навици. Е, и това е важно, разбира се, но ключовият елемент, който трябва да имате предвид, е кредитният Ви рейтинг. Пропускането или забавянето на плащания може сериозно да повлияе на кредитното Ви досие, а ние сме сигурни, че не искате това да се случи, нали?

Добрата кредитна история е важна част от финансовия Ви живот. Всички кредитори, към които евентуално може да се обърнете в бъдеще, ще Ви преценят въз основа на кредитния Ви рейтинг.

Вашата кредитна история определя доверието, което ще Ви бъде гласувано като кредитополучател. Независимо дали става въпрос за кредитна карта или друг заем, трябва да имате добър кредитен отчет, който да покажете. В случай, че не успеете да платите дори една вноска по заема си навреме, по кредитния Ви рейтинг се нанася сериозен удар. В резултат на това, шансовете за отхвърляне на заявките Ви за кредит и кредитна карта в бъдеще значително се увеличават.

Не желаете това да се случи, нали? Ето защо е необходимо да планирате месечните си разходи правилно. Планирането и бюджетирането са най-добрите начини да се гарантира, че Ви остават достатъчно средства всеки месец за вноската по жилищния кредит.
В началото на всеки месец, веднага щом получите заплатата си, просто отделете необходимите пари за жилищен кредит и търпеливо изчакайте датата за внасяне - а можете да ги вкарате и преди това; нищо не Ви спира.

Ако държите тези пари далеч от заплатата си, със сигурност няма да ги изхарчите за нещо излишно и те ще отидат по предназначение. Трябва да знаете как да се ограничавате!

7. И на последно място, но първи по важност - Ползвайте услугите на професионален кредитен консултант

Кредитния консултант действа като посредник между вас и банката. Работата на брокера е да работи от ваше име с няколко банки, за да намерите най-добрите ипотечни кредитори, които най-добре отговарят на вашите нужди с най-ниските ставки (лихви).

• Това е лицето, което ще Ви консултира при нужда от жилищен кредит - предоставяме Ви тази услуга напълно БЕЗПЛАТНО.
• Той е човекът, който ще изготви вашия профил и ще намери най-добрия ипотечен кредит сред всички банки в България, без да се налага да губите Вие от личното си време, посещавайки всяка една.
• Това е лицето, което ще Ви информира какви документи са необходими за кандидатстване, таксите, условията, сроковете и задвижването на цялата документацията.
• Кредитният консултант е компетентното лице, което ще намери решение за всеки частен случай, ако сте имали лоша кредитна история или друг проблем с някоя финансова институция.

Получаването на ипотека е едно от най-важните финансови решения, което ще вземете, така че е важно да го направите правилно!

Ако имате предвид всички тези съвети, управлението на домашния Ви заем ще Ви бъде точно толкова приятно, колкото разходка в парка. Всичко се отнася до правилното управление на финансите. Ако можете да направите това, няма да има вероятност да пропуснете някое месечно плащане или пък да изобретите новаторски начини да се забавите. Всичко е във Вашите ръце!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.