• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Петър Андронов: 110 000 заявени кредити за отсрочване се очакват до края на юни за около 8,5 млрд лева

Петър Андронов: 110 000 заявени кредити за отсрочване се очакват до края на юни за около 8,5 млрд лева

/КРОСС/ "Около 110 000 заявени кредити за отсрочване се очакват до края на юни за около 8,5 млрд лева. 10 или 15% от тях се очаква, че няма да бъдат върнати в редовен режим на обслужване. Банките обаче са готови да освободят резерви, за да посрещнат риска", каза в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Колкото до темповете за възстановяване след коронакризата той предрече това да стане сравнително бързо.

Статистиката, която и БНБ показа, е че има около 100 000 заявени към края на месец май кредити за отсрочване и очакваме основната група от кредити, които ще се влошат след няколко месеца - към края на тази година, да бъде точно от групата на тези разсрочени кредити, защото не всички хора и не всички фирми могат да обслужват кредитите си след 6 месеца, каза Андронов.

Общата сума на исканите за разсрочване кредити са над 8 млрд. към края на месец май и те ще станат и 8.5 млрд. 8 млрд. е една доста голяма сума, която е над 14-15% от всички кредити на банките, отбеляза Андронов.

По думите му 10 или 15% от тези кредити и след шестте месеца ще се нуждаят от още подкрепа, защото няма да могат да бъдат върнати в редовен режим.

Ние сме готови за това и даже банките в Европа и по света през първите месеци на тази година, сега очакваме и през второто тримесечие, ще отделят много големи резерви, за да посрещнат евентуалните загуби от частта от кредитите, които няма да могат да бъдат обслужвани, каза Андронов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.