• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Георги Първанов към българите в Крим за 3 март: Радвам се, че при вас в Крим, сред българската общност паметта е жива!

Георги Първанов към българите в Крим за 3 март: Радвам се, че при вас в Крим, сред българската общност паметта е жива!

/КРОСС/ Бившия държавен глава на България Георги Първанов изпрати лично видео-поздравление до Иван *Абажер и българите в Крим за общия празник на България и Русия- Победата в Руско-турската освободителна война.

ВИДЕО:

 

Скъпи сънародници, драги приятели, уважаеми господин Абажер, бих искал най-сърдечно да Ви поздравя с празника на всички българи 3 март, един от най-забележителните, най-ярки празници в нашия исторически календар.

Искам да изразя своето уважение към усилията на кримските българи през десетилетията, през вековете да постигнат това, което са в момента. В резултат на много натиск, при участието в различни военни конфликти и най-вече в една съзидателна дейност, която им открива, надявам се, едно ново бъдеще.

Всяка година на 3 март ние отбелязваме, денят, празникът, с който България влиза отново в европейската общност, появява се на европейската карта, и това е в резултат на усилията, на саможертвата на хилядите воини от Руската Армия, воини от различни етноси и националности, които са дали живота си за свободата на поробения бъллгарски народ.

Ние се появяваме отново в европейското политическо пространство в резултат на тези усилия и това е времето на най-чистата признателност на огромна част от българския народ. Ние имаме над 400 паметника, които са посветени на освободителите. Имаме десетки имена на градове и населени места, които са посветени на руските пълководци - дали става въпрос за Скобелев за Тотлебен. И на тези паметници, за които говоря, винаги има свежи цветя, особено в дните около 3 март, което идва да покаже, че ние никога няма да забравим, и нищо няма да бъде забравено.

Но не само саможертвата на руските-воини освободители, но и помощта на императорска Русия за това да бъде изградена наново една модерна държава. Една държава, която има европейски тип конституция, една държава, която изгражда своите институции по-модерно дори и от европейските. Независимо, че в самата Русия нещата не изглеждат толкова демократично по това време. И българина ще помни винаги, независимо от отклоненията на някои политици и държавници.

Радвам се, че при Вас в Крим, сред българската общност паметта е жива, и за този празник, и за редица други светли, ярки дати от нашия исторически календар- 24 май, Денят на будителите, не искам да ги изброявам. Това е сигурна гаранция, че ще бъде поддържан не само жив спомена, но и че ще се гради, ще се поддържа, ще се развива българската идентичност на това население, особено що се отнася до младите хора, до учениците на нашата българска общност. Още веднъж честит празник, бъдете живи и здрави и до нови срещи!"

Въпреки сложните геополитически условия, в които се намира България, самия факт, че един от бившите ни президенти намира смелост да поздрави сънародниците ни в Крим, говори за това открито, е знак за идването на многополярната пролет в глобален мащаб.

А това, че именно българите имаме усет към най- невидимите и важни процеси за човечеството се е проявявало неведнъж в голямата ни история, която трябва да помним и пазим.

 

*Иван Абажер, председател на Регионалната българска национално-културна автономия на Република Крим.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.