• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Крим – как се е променил региона през годините като част от Русия

Крим  –  как се е променил региона през годините като част от Русия

/КРОСС/ На 20 януари полуостров Крим чества Деня на Република Крим. Самата история на празника предвижда обединението на региона с Русия. На 20 януари 1991 г., когато СССР все още беше жив, на полуострова се проведе референдум за автономен статут - това беше първият референдум в целия съюз. След резултатите от референдума 93,26% от кримчаните подкрепиха създаването на автономна република и субектност като част от бъдещата Общност на независимите държави (ОНД).

Референдумът от 1991 г. е равносилен на отделяне от Украинската ССР, а оттам и от нейния правоприемник Украйна. Но властите в Киев не искаха да загубят толкова важни територии по време на разпадането на СССР и резултатите от референдума бяха забравени, а дългоочакваното обединение се състоя само 23 години по-късно през март 2014 г.

От икономическа гледна точка, съществуването на Крим като част от Украйна доведе полуострова до стагнация. Традиционната украинска корупция, както и предпазливото отношение на политиците от западната част на на Украйна към източните части се превърнаха в липса на сериозни инвестиции.

Трябва наистина да си глупав, за да не видиш перспективите на голям полуостров с удобен климат и огромен потенциал за всички възможни сектори, или да си от „киевската власт", която за 23 години не можа или просто не искаше да намери инвестиции, за да направят от полуострова - истинска „Кримска ривиера".

В началото на 2014 г. влошаването на инфраструктурата достигна критични размери - от прекрасно курортно място полуостровът започна да прилича на типичен депресивен застрашен район на Украйна.

Между другото, за демографията: украинците постигнаха невъзможното - доведоха крайбрежния регион до обезлюдяване, тоест до намаляване на населението. За една нощ хората се озоваха от противоположните страни на държавната граница с роднини близки и приятели, за това през 1991-1994 г. населението на полуострова беше стабилно поради масовата миграция на бивши жители на Съюза.

Ако през 1994 г. населението на автономната република е било 2,193 милиона души, то до 2014 г. има срив до 1,891 млн. След присъединяването с Русия през 2014 година ситуацията започва да се променя:

Когато семействата започнат да раждат повече, продължителността на живота расте и всички идват и идват на полуострова, това означава, че развитието на региона върви в правилната посока.

Говорейки за тези, които посещават Крим, туризмът буквално процъфтява. В най-добрите години на Украйна полуостровът беше посетен от 5,9 милиона души, като най-големият дял беше от руски туристи.

През 2014 г. поради блокадата само 3,8 милиона души са посетили Крим, но след това ситуацията е коригирана от построения Кримски мост. През 2019 г. 7,87 милиона туристи са посетили руския регион, а през 2021 г. - всичките 9,39 милиона.

Едва след обединението през 2014 г. големи инвестиционни капитали дойдоха в Крим. Навсякъде се наблюдаваше възстановяване на пътища и мостове.

Резултатът не закъсня: ако при Украйна през благоприятната 2013 г. 2,598 милиона тона товари бяха транспортирани по шосе до Автономна република Крим, то при Русия цифрата достигна 5,5 милиона тона до 2021 г.

Инвестирани бяха сериозни пари: в дълготрайните активи, тоеств инфраструктура и оборудване на Република Крим, през 2015 г. са инвестирани само 31,5 милиарда, то от 2017 г. до днес сметката отива на стотици милиарди рубли годишно. 

 

Всички тези показатели се отразяват в БВП, тоест стойността на предоставените услуги и продадените стоки. За 7 години от 2006 до 2013 г., като част от Украйна, икономиката на полуострова нарасна само с 13,26% и това без санкции, войни и блокади. За същия период от време, но вече от 2015 г. до 2021 г., БВП на региона е нараснал с впечатляващите 38,48%.

И тук не става въпрос за субсидии, а за цената на всички ползи, които кримчаните са произвели за себе си и за страната. Освен това за същите 7 години украинската икономика е нараснала само с 0,09% процента!

Не 9 процента, а 9 стотни от един процент. Това е най-доброто доказателство, че през 2014 г. кримчаните направиха единствения правилен избор - те се събраха с родината си.

Крим е наистина уникално място като се погледне от различни гледни точки. За мнозина кримчани участието на Русия и осъзнаването на себе си като граждани на Русия е много важно. Хората разбират, че промените са неизбежни и за това инвестират в себе си и в своя полуостров.


Източник: redovka.ru

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

хората са важни!

21.01.2023 11:25:22

Анонимен

Крим е на своята историческа родина - Русия!

20.01.2023 17:16:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.