• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Иван Кристоф: Искам да събера в базата си най-добрите пилоти на хеликоптери, водни и планински спасители от цял свят

Иван Кристоф: Искам да събера в базата си най-добрите пилоти на хеликоптери, водни и планински спасители от цял свят
Човекът паяк - българинът Иван Кристоф, е на път да създаде първата доброволческа спасителна служба у нас

/КРОСС/ Човекът паяк - българинът Иван Кристоф, е на път да създаде първата доброволческа спасителна служба у нас. С опита си от опасни височинни операции в Канада той подготвя свой уникален метод за обучение на спасители.

Логистичният център, където ще се случва това, макар и все още необзаведен, е готов. Намира се на стратегическо място в София, откъдето спасителите бързо биха могли да излетят към планината.

„Обхващаме лесно Люлин планина, Витоша. Оттук виждаме всички планини, заобикалящи София. Ние сме стратегически точно до Околовръстния път, откъдето имаме бърз достъп към язовира, да речем. Също и за мястото, където със Сашко беше инцидентът край Перник. Като бивш парапланерист помня как се събуждах и от верандата поглеждах към Витоша, за да видя дърветата - какъв е вятърът", казва Кристоф.

Просторните помещения са предвидени за авангардни системи за виртуална реалност, в която ще се обучават бъдещите спасители в сложни операции по земя и вода. „Това е идеята за спасителя на бъдещето. Да е самостоятелна бойна единица и да е мултидисциплинно трениран. Като сложим симулаторите, той ще може да почувства средата. Ако има сняг, той ще го усети", казва още човекът паяк.

Иван Кристоф има готовност да събере в базата си най-добрите сред най-добрите пилоти на хеликоптери, водни и планински спасители от цял свят. Желаещи имало много, включително хора от HEMS.

Базата в София ще бъде уникална екосистема. Спасителите ще разполагат с най-доброто оборудване за всякакъв вид операции. Пример е електрически велосипед, който може да помага за придвижване там, където друго превозно средство няма да има достъп. Спасителят на бъдещето трябва да ползва всички помощни средства, които предлага модерният свят. Последен писък на технологиите е разработката на българска стартъп компания на дрон за екстремни метеорологични условия.

„Точно за планински спасителни операции планираме да го използваме. По-малките дронове не могат да оперират при екстремни условия - да речем силни ветрове. Затова избрахме по-голям дрон. Разчитаме на мощността на самия дрон чрез батерията", споделя Джулиан Тахов. Дронът е компактен, произведен е от лек, композитен материал. „Искаме да прикрепяме товар до 15 килограма, за да може да занесе и спусне колет от първа необходимост. Има и камера с постоянна видеовръзка с оператора", казва още той.

Спасителната служба на бъдещето, която предлага Иван Кристоф, ще предлага напълно безплатна помощ на хората в нужда. „Стартирах с идеята това да е първата безплатна спасителна служба. Спасяване срещу заплащане не е спасяване. То даже не е християнско да плащаш за това. Божието писание казва: „Ако една овца е изгубена, тя трябва да бъде намерена и върната в стадото", категоричен е той.

Спасителите ще разполагат с хеликоптери, високопроходими машини по земя и вода, дронове за издирване, уреди за навигация. Все още се работи по финансирането на сложния проект.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Шпрехен, шпрехен, поредния мераклия за едно финансиране, за изтупване на вече празния български брашнен чувал.Какви красиви приказки и мечти, а ние овцете гледаме тъпо и блеем ли, блеем.

29.01.2023 19:17:44

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.