• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Неделя на Великия пост - Кръстопоклонна

Неделя на Великия пост - Кръстопоклонна

/КРОСС/ Кръстът Господен е хранител на целия свят. Той е красота на Църквата, сила на царете. Кръстът е укрепление за вярващите, слава за ангелите и язва за демоните.

В третата Неделя на Великия пост - празнуваме поклонението на светия честен Кръст Христов.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи света Василиева Литургия и последованието на изнасяне на частицата от Светия и Животворящ Кръст Господен, съхраняваща се в манастира „Св. Троица" - Кръстова гора.

Молитвено участие взе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, духовните надзорници при Пловдивска митрополия свещеноиконом Тодор Хаджиев и протоиерей Деян Стоенчев, храмовото духовенство и свещеници от града.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св.ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Многобройният народ Божий, който беше изпълнил храм "Св.вмчца Марина" с едни уста и едно сърце изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва "Отче наш".

По време на причастния викарният епископ Арсений произнесе проповед за светия Кръст, в която ни призова да напомним на себе си за страданията на нашия Господ Иисус Христос, за да не се поколебаем в своето великопостно поприще. „Бог на всекиго дава Кръст според силите, за да ни избави от страданията във вечния живот ", каза Владиката.

Множество вярващи се причастиха със светите Тайни Христови .

dsc 0310 В края на духовното тържество Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към христолюбивите миряни с думите: " В средоточието на благодатния житейски път на християнина, в благодатното време на светия Велик пост на Светата Четиридесетница, всички, които се подвизават в духовната бран на Великия пост, се нуждаем от духовен отдих. Нуждаем се да се подслоним в средата на Светата Четиридесетница под животворното дърво на Честния Животворящ Кръст Господен, от което се изливат живителните сили на Божията благодат, за да се ободрим, за да се вдъхновим във Великопостния подвиг, за да се вгледаме с очите на сърцето си в честното животворящо дърво, на което Господ Иисус Христос заради нас и заради нашите грехове беше разпнат, за да ни прегърне в обятията на своята безгранична любов. В този неделен ден светата Църква ни припомня, че ако сме Христови, трябва да разпнем себе си.

Да разпнем страстите, похотите, греховете в нас. Да умрем за греха и възкръснем за обновен живот в Иисуса Христа".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.