• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Борислав Гуцанов: ГЕРБ лиши България от шанс да има запаси от газ за повече от година

Борислав Гуцанов: ГЕРБ лиши България от шанс да има запаси от газ за повече от година

/КРОСС/ „България можеше да има най-голямото газово хранилище на Балканите и едно от най-големите в Европа, ако последното правителство на ГЕРБ не беше извършило сделка, граничеща с национално предателство, с газовото находище до нос Галата край Варна“. Това заяви в ефира на БСТВ председателят на парламентарната комисия по транспорт Борислав Гуцанов. Той припомни, че капацитетът на находището е бил над 2 млрд. кубика. След приключване на основната концесия са останали около 350 млн. кубика. "Находището трябваше да остане в този си вид и да се използва като естествено газохранилище. За тази възможност се говореше и когато се коментираха Южен поток и газовия хъб", припомни Гуцанов. Вместо това, последното правителство на ГЕРБ предоставя находището на компания, която, за да извлече остатъка от 350 млн. кубика, го е наводнила и то най-вероятно вече е неизползваемо. „Ако това не беше станало, България щеше да има запас от близо 3млрд. кубика газ заедно с тези от хранилището в Чирен, които щяха да стигнат за повече от година. Вместо да използваме естественото си хранилище без да дадем и лев за него, сега ще се похарчат вероятно стотици милиони лева за разширяване на находището в Чирен и то пак няма да надхвърли 1,5 млрд. кубика, колкото е половината от годишната консумация на газ в страната“, подчерта депутатът от БСП.

Като несериозни определи Гуцанов твърденията, че България има от къде да си достави газ от друго място, различно от Русия. Той изброи три условности пред тази възможност. Първо – добивът на азерски газ е от порядъка на 10 млрд. кубика и това количество вече е поискано да бъде изкупено цялото от Италия. Второ – Гърция също е заявила 6 млрд. кубика. „Но дори и те да не купят заявените количества, капацитетът на тръбата от Гърция към България е не повече от 1-1,2 млрд. кубика, което е крайно недостатъчно“, обясни депутатът от БСП. Не на последно място по важност, според него, е, че и цената на газа и цената на преноса ще бъдат по-високи, което поставя под въпрос конкурентноспособността на стоките, които ще се произвеждат с нея.

„Длъжни сме да си даваме ясна сметка за реалната ситуация, защото всяко решение взето сега ще доведе до реални последици и само от нас зависи дали те ще са добри или лоши за страната ни“, категоричен е Борислав Гуцанов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

След унищожаването на икономиката и селското стопанство под прикритието за преход управлението на ГЕРБ е най-пагубното за България.

02.04.2022 09:08:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.