• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Министър Найден Тодоров отличи над 80 артисти и дейци от различни области на културата

Министър Найден Тодоров отличи над 80 артисти и дейци от различни области на културата
Престижните отличия на Министерството на културата днес по случай 24 май получиха артисти, музейни специалисти, читалищни деятели, писатели – личности от различни области на духовния живот и култура и за приноса им за развитието на българската духовност

/КРОСС/ Министърът на културата Найден Тодоров отличи на официална церемония днес артисти и дейци от различни области на културата за техния принос за развитието на българската духовност и в навечерието на 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Официалната церемония се състоя в на „Сцена 17" в Министерството на културата и на нея присъстваха заместник-министрите на културата Амелия Гешева, Виктор Стоянов и Илко Ганев, както и директори на дирекции в МК.

В началото на церемонията министър Найден Тодоров се обърна с кратко послание към дейците на българската култура, като в свой стил им разказа за един филм, който е гледал преди 25 години - „Галактическа мисия". Министър Тодоров разказа накратко сюжета на фантастичния филм, който представя миролюбива извънземна цивилизация, нападната от нашественици. Тя прихваща видеоизлъчване от Земята, в което учени им казват как да се спасят. Интересното в този филм е, че в процеса на действие извънземните отвличат учените от Земята и се оказва, че учените не са учени, а актьори; а прихванатият сигнал бил филм. На въпроса: „Защо снимате нещо, което не е истина?" актьорите отговорили: „Защото това е изкуство!".

„Тогава за първи път си зададох въпроса: „Значи ролята на изкуството не е да ни дава истината? Каква тогава трябва да бъде ролята му?", сподели министър Тодоров и припомни, че Министерството на културата празнува 24 май заедно с хората на науката, които търсят истината, а в България, в продължение на десетки години след Освобождението, Министерството на културата и Министерството на образованието и науката са били едно цяло. „Едните търсят истината, а другите явно я заобикалят. Какво тогава търсим? Има една много хубава реплика, приписвана на големия мексикански поет Сезар Круз - че ролята на изкуството е да успокои онези, които са в тревога и да разтревожи прекалено спокойните. Мисля, че точно последното е голямата роля на изкуството - да ни изкара от зоната ни на комфорт, за да започнем да се развиваме. Защото докато сме в зоната си на комфорт, нито науката ще върви напред, нито обществото ще върви напред и бавно ще загинем", сподели министър Тодоров. Той се обърна към отличените и гостите с думите: „Искам да благодаря на всички Вас за това, че ни изкарвате от зоната ни на комфорт. Благодарение на хора като Вас българският народ е преживял тежки векове и още е тук. Благодарение на Вас днес се надявам, че ще постигнем едно бъдеще, в което няма да се срамуваме от нашите деца. Благодаря Ви много и приятен празник утре!".

Престижните отличия на Министерството на културата днес по случай 24 май получиха артисти, музейни специалисти, читалищни деятели, писатели - личности от различни области на духовния живот и култура.

Награда на Министерството на културата „Златен век" - огърлие и Грамота за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност и по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност получиха: Валя Балканска, Рашко Младенов, проф. д.и.н. Станислав Станилов, Атанас Киряков, доц. д-р Никола Лаутлиев доц. д-р Красимира Александрова. По-късно ще получат своите огърлия Силви Вартан и Соня Йончева.

Специален поздрав към гостите на церемонията с песента „Малка мома" отправи първокласничката Рая Щърбанова, която е ученичка в Националното музикално училище „Л. Пипков" към Министерството на културата. Сред отличените млади таланти бяха Филип Ангелов, петокласник от НМУ „Л. Пипков", Тициано, Мари и Натали Балкански, известни като „Трио Балкански", Марина Мравова, отново от НМУ „Л. Пипков", както и Кремена Деянова, студентка в 4 курс в НАТФИЗ „Кр. Сарафов".

Пълен списък на наградените ще бъде публикуван по-късно на официалната страница на Министерството на културата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.