• 06 Дек 2023 |
 •  USD / BGN 1.8081
 •  GBP / BGN 2.2816
 •  CHF / BGN 2.0684
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 5°C

Министър Минеков ще участва в конференцията на ЮНЕСКО “MONDIACULT 2022”

Министър Минеков ще участва в конференцията на ЮНЕСКО “MONDIACULT 2022”

/КРОСС/ Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще участва в Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики и устойчиво развитие - "MONDIACULT 2022", която ще се проведе в Мексико Сити от 28 до 30 септември 2022 г. Във водената от него българска делегация е и ресорният зам.-министър на културата доц. д-р Пламен Славов, съобщават от Министерство на културата.

Конференцията е свикана от ЮНЕСКО четиридесет години след първата Световна конференция за културни политики на "MONDIACULT", проведена в Мексико Сити (Мексико) през 1982 г., както и 24 години след Световната конференция на ЮНЕСКО за културни политики за развитие, проведена в Стокхолм (Швеция) през 1998 г. Домакин на Световната конференция на ЮНЕСКО "MONDIACULT 2022" е правителството на Мексико.

Навлизайки в последното Десетилетие на действие за изпълнение на Целите на ООН за устойчиво развитие, договорени от международната общност като обща амбициозна пътна карта, ЮНЕСКО приканва своите държави членки и международната общност да започнат съвместен размисъл върху културните политики за справяне с глобалните предизвикателства и очертаване на непосредствени и бъдещи приоритети. Целта е да се оформи по-здрав и устойчив културен сектор, изцяло опиращ се на перспективите за устойчиво развитие, както и насърчаване на солидарността, мира и сигурността, в съответствие с визията, заложена в доклада на генералния секретар на ООН (септември, 2021), който се отнася до културните ресурси като наше глобално общо достояние. Конференцията ще проправи пътя за пълното интегриране на културата като глобално обществено благо в Програмата след 2030 г. за приобщаващо и устойчиво развитие.

По време на посещението си в Мексико министър Минеков ще проведе двустранни срещи с министъра на културата и спорта на Гърция г-жа Лина Мендони, с министъра на културата и младежта на ОАЕ г-жа Нура бинт Мохамед ал Кааби, с министъра на културата на Албания г-жа Елва Маргарити, с първия заместник-министър на културата, спорта и туризма на Република Корея г-н Чон Пьонг-Гък, който е с ранг на министър с ресор „култура", както и с ректора на художествената академия на Мексико.

В рамките на Конференцията на 29 септември е предвидено изказване на министър Минеков в тематичната сесия: „Културно наследство и културно многообразие в период на криза".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.