• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Доц. Ангел Кунчев: Възвръщане на коклюша се наблюдава в цяла Европа

Доц. Ангел Кунчев: Възвръщане на коклюша се наблюдава в цяла Европа

/КРОСС/ Случаите на коклюш у нас от началото на годината са 70. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той предупреди, че заболяването засяга най-вече при неимунизираните хора и тези, които отдавна са получили ваксина.

Възвръщане на заболяването се наблюдава в цяла Европа, не само при неимунизирани, но и при имунизираните. „55% от 70-те случая у нас са имунизирани лица, при които са минали четири-пет години от последната имунизация. Всички случаи са с изключително леко, изтрито протичане", отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Той даде повече подробности и относно първия случай на морбили у нас. Става въпрос за 4-годишно дете с направена имунизация на 1 година, но с недостатъчен имунен отговор. В момента то е в добро състояние.

„Не съм 100% сигурен дали говорим конкретно за тази болест. Доста са противоречиви изследванията, които бяха направени. По-добре да приемем, че е морбили и да вземем всички мерки. Следващата седмица изтича максималният инкубационен период от 21 дни. Ако дотогава не възникне нов случай, значи сме се справили. Открити са всички контактни на детето - около 35-36 души. Всички деца Са напълно имунизирани, така че аз лично не очаквам неприятни изненади. Беше очаквано, предвид ситуацията, в която се намираме около нас. То не е пътувало в чужбина, било е на известен ски курорт, където има доста чужденци", поясни Кунчев.

95% е границата на имунизационно покритие, която гарантира, че не може да възникне сериозна епидемия. Отделни случаи са възможни, допълни той. С възрастта имунизационното покритие спада значително.

Държавният здравен инспектор даде насоки и как да се предпазим от ухапване от кърлежи.

„В голяма част от градове общините вече направиха обработки на тревните площи. Много е важно редовното косене на трева. Не всяко ухапване значи, че непременно ще се заразим с лаймска болест. От началото на годината имаме 10 случая на зараза. Засега няма случаи на марсилска треска, но всяка година имаме и такива", каза главният държавен здравен инспектор.

Трябва да бъдем много внимателни, когато почистваме домашните любимци и сме били сред природата. „Когато се приберем е добре да огледаме тялото си, тъй като в повечето случаи в началото кърлежът се вижда добре, не е дълбоко впит и се сваля лесно. Колкото по-дълго престои в кожата, толкова повече се увеличава повече шансът да се заразим", поясни Ангел Кунчев.

Можем да извадим и кърлежа сами, ако е престоял до 1-2 часа. „Зависи колко е впит. Ако се намираме сред природата, трябва с ръкавица или найлон да се опитаме леко с поклащащи движения да го извадим цял", допълни доц. Ангел Кунчев.

Според него е излишно превантивно приемане на антибиотик след ухапване от кърлеж. „Преценката трябва да бъде на медицинско лице. Първоначалните симптоми не са много показателни, но обикновено на мястото на впиване започва някакъв процес - има зачервяване, което търпи едно характерно развитие, по което лекарят може да постави диагнозата. Има и общи прояви като отпадналост, температура, но те са по-общи, по-трудно биха ни насочили", обясни той.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.