• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Доц. Кунчев: Рано е да разчитаме на колективен имунитет срещу Covid-19

Доц. Кунчев: Рано е да разчитаме на колективен имунитет срещу Covid-19

/КРОСС/ Завършило е тестването на извадка от полицейски служители, за да се проследи разпространението на коронавирусната инфекция у нас, съобщи на днешния си брифинг Националният щаб за борба с Covid-19.

Направени са 1016 теста:

„Тези 1016 души можем да приемем за една добра представителна извадка по отношение на цялото население. Първо, защото те са в по-млада възраст - средната им възраст е 39 години и второ, защото са от група хора, които имат доста интензивни контакти и можем да очакваме, че те са се срещали по-често с вируса", каза доц. Ангел Кунчев.

1007 от тестваните от тях или 99% са с отрицателен резултат, двама души имат положителни данни за Igm антитела, което означава „прясна" инфекция.

„Igm антителата се появяват от седмия до деветия ден от заболяването или от среща с вирус, защото заболяване може и да няма" , обясни д-р Ангел Кунчев.

Седем души - 0,7 процента са положителни за и Igg - 6 мъже и една жена, което значи, че те са имали среща с вируса, вероятно без клиника или с много лека клиника и вече имат антитела.

Нито един няма положителен едновременно и на двата типа антитела и и един човек има симптоми, които наподобяват Covid-19, но при него резултатите са отрицателни.

Какви са изводите

„Изследването ни дава дава една картина на ситуацията в една от по-рисковите групи в София и въпрос на трактовка е тези 0,7 процента положителни какво значат.

Значи това, че все още активна циркулация на вируса дори и в София не е налице.

Значи, че епидемията е под контрол и ако продължим с мерките, има шанс да остане с много нисък интензитет на разпространение.

И все още не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който едва ли не да не пази. Рано е за такова нещо.

Както е рано и за намаляване тежестта на мерките за физическа дистанция", посочи д-р Ангел Кунчев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.