• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Ценови шок с еврото в Хърватия

Ценови шок с еврото в Хърватия

/КРОСС/ От първия ден на Новата година и въвеждането на еврото като официална валута в Хърватия в страната видимо се повишиха цените на стоки и услуги, съобщават хърватските медии.

Новинарският портал index.hr съобщава, че в различни интернет форуми много потребители изразяват недоволството си от увеличението на цените и го подкрепят с конкретни примери. Социалните мрежи са пълни с примери за многобройни увеличения на цените след въвеждането на еврото, независимо дали става въпрос за магазини, фризьорски услуги или такси за паркиране.

Министърът на икономиката Давор Филипович пък подчерта възможността за предприемане на правителствени мерки срещу сектора на търговията на дребно. Ваканционната дестинация, която е популярна и сред българите, замени националната валута куна с евро от 1 януари.

Успоредно с това страната на Адриатическо море, чиято икономика е силно зависима от чуждестранните туристи, се присъедини към Шенгенската зона, в която няма граничен контрол и позволява по-лесно пътуване из Европа. Еврото и куната могат да се използват паралелно до 14 януари.

Обменният курс е фиксиран на ниво от 7,5345 куни за едно евро. Филипович атакува сектора на търговията на дребно.

"Те вдигат цените месец след месец, а сега, в ситуацията с еврото, вдигат цените и се опитват да заблудят гражданите",каза той пред журналисти.

Но няма да успеят, сигурен е той. Според него правителството има достатъчно възможности за защита на потребителите.

"От черни списъци до ценови ограничения всичко е на масата", казва Филипович.

По-рано министърът се срещна с представители на търговските вериги, за да обсъди въпроса за увеличението на цените.Медиите съобщават, че в някои пекарни като "Млинар" по-високите цени са ясно видими, така че кроасан, който е струвал шест куни (80 евроцента), сега струва едно евро и десет цента.

Обикновеният бял хляб е поскъпнал с 31 липи и сега струва 90 евроцента.Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали е струвал 13 куни (1,75 евро), а сега цената се е повишила с около две куни и седем липи, тоест килограм струва две евро.

Картофите са били на цена между три и .пет куни за килограм досега, а сега килограм е около шест куни и 78 липи, докато за килограм лук, вместо предишните шест куни, трябва да се отделят куна и 53 липи повече. Кафето еспресо, което преди въвеждането на еврото е било шест куни (80 евроцента), сега струва 93 цента, което означава увеличение на цената с почти цяла куна, съобщава хърватският портал Директно.

Паркирането на автомобили в Загреб също поскъпна, така че час в първа зона струва 12 куни и 60 липи (1,6 евро), с 60 цента повече. Втората зона е с 27 липи по-скъпа и възлиза на пет куни и 27 липи, или 70 цента. Трета зона е по-скъпа с 26 липи. В бензиностанциите на Петрол бензинът поскъпна с 39 липи, а дизелът с 24 липи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Какво по очевадно от това с признанието, че влизането в еврозоната е задължение по договора за присъединяване. Договор, в който има задължителни клаузи може да се нарече обвързващ по задължение, а не по необходимост. Да бе записано, че това може да стане след обществено обсъждане и преценка за изгодата в съответната страна по него.

07.01.2023 10:31:17

Анонимен

като гласуваш отрицателен ,мълчат,като гласуваш втори път слага плус,уж некой друг!!! майтап ва братя, всъщност гуем смяф!!!

06.01.2023 19:22:51

Анонимен

ази да ви кажа ,тез,пик и други дрисни манипулират мненията!!

06.01.2023 19:20:05

Анонимен

Някакси няма да е евроатлантическо ако не затрием лева...

05.01.2023 21:08:13

Анонимен

При положение, че България не може да се сравнява с Хърватия по функционалност на държавата ще бъде страшно.

05.01.2023 13:19:35

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.