• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Пожарът на Лесбос изправи Европа пред хуманитарна криза

Пожарът на Лесбос изправи Европа пред хуманитарна криза

/КРОСС/ Над 12 хил. мигранти се наложи да напуснат лагера "Мория", след като пожарът изпепели претъпкания от години лагер и остави обитателите без храна и подслон.

Най-големият лагер пламна тази седмица и се смята, че пожарът е умишлен - по данни на "Катимерини" следите водят към група от 30 млади афганистанци, възползвали се според полицията от протести на изолирани заразени мигранти. Огънят не може да бъде напълно овладян. "Сякаш бомба е ударила целия район", а мигрантите няма къде да отидат и се разпръсват по остров Лесбос в търсене на всеки възможен подслон, разказва Би Би Си.

Вчера Гърция призова Европа за помощ, по-голяма от солидарност на думи, след като се превърна в основна точка за мигрантите, опитващи се да стигнат до западните държави. Хилядите бездомни мигранти вече създават напрежение на острова и към думите на премиера Кириакос Мицотакис се присъедини и германският канцлер Ангела Меркел - тя поиска Европа да покаже повече солидарност и отговорност в разразилата се криза.

Европа иска само непълнолетните

По думите на Меркел като начало 400 непридружени непълнолетни, прехвърлени от Лесбос към континентална Гърция, ще бъдат приети от Германия, Франция и евентуално още няколко страни по искане на Мицотакис. Нидерландия се присъедини към инициативата, а по-късно германският вътрешен министър Хорст Зеехофер потвърди, че до 150 непълнолетни ще отидат в Германия.

Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" поне 10 държави са готови да приемат непълнолетни. Остава неизвестна обаче съдбата на останалите.

Правителството в Атина казва, че ще трябват дни, за да се намери подслон за спящите на полета, по паркинги и дори на гробище. За част от мигрантите на Лесбос са изпратени фериботи, където биха могли временно да отидат близо 2000 души. Някои от избягалите от пожара са дали положителна проба за COVID-19 и не всички са открити.

"Най-лошият бежански лагер на Земята"

Мицотакис бе критичен към ситуацията в лагера, чиито условия са осъждани от години от неправителствени организации, като лидер на опозицията, и наричаше центъра за настаняване и обработка на документи на търсещи убежище "срам за страната ни". "Гърция получи 1.6 млрд. евро, а правителството създаде най-лошия бежански и мигрантски лагер в света."

Ситуацията в "Мория" обаче е обект на критики и през последната година, откакто той е на власт.

Лагерът е изграден за около 3000 души, но вместо това в най-тежките моменти на мигрантската криза обитателите достигаха 20 хил. "Хюмън райтс уоч" го наричат "затвор на открито", а според координатор на "Лекари без граници" това е "най-лошият бежански лагер на Земята".

Според "Катимерини" голям проблем са и настроенията на местните жители - както те, така и местните власти, не искат нов лагер на острова. Наложило се е разполагането на жандармерия за спиране на мигранти, които се опитват да стигнат до Митилини, главния град на Лесбос, докато се работи по изграждане на временен център за настаняване.

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че е "непонятно" как ЕС все още няма единна миграционна политика. Той каза, че предложенията на Брюксел за нов миграционен пакт, които ще бъдат представени по-късно този месец, ще "сложат край на тази неприемлива ситуация".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.