• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

До седмици одобряват хапче срещу COVID-19

До седмици одобряват хапче срещу COVID-19

/КРОСС/ Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че може да реши до седмици дали да одобри хапчето Lagevrio на Merck срещу COVID-19, което може да предложи на пациентите лесно домашно лечение на болестта.

"ЕМА ще направи оценка на ползите и рисковете от Lagevrio при съкратени срокове и може да издаде становище в рамките на седмици, ако представените данни са достатъчно надеждни и пълни", се казва в изявление на органа.

В петък ЕМА издаде съвет, позволяващ на отделните държави от ЕС сами да решават дали да използват Lagevrio, известен също като молнупиравир, в спешни ситуации, с оглед на нарастващите нива на инфекции и смъртни случаи от COVID-19.

Тя също така обмисля подобно разрешение за хапче от Pfizer.

Двете лекарства на американските фармацевтични гиганти представляват потенциално новаторска стъпка в борбата срещу коронавируса, тъй като проучванията показват, че те намаляват риска от хоспитализация и смърт при високорискови пациенти.

Надзорният орган заяви във вторник, че е успял да действа толкова бързо, тъй като вече е прегледал значителна част от данните за лекарството по време на текущия преглед, включително от лабораторни изследвания и изследвания върху животни, производствени данни и данни за ефикасността и безопасността.

Хапчето на Merck не трябва да се използва от бременни жени или жени, които не използват контрацепция и биха могли да забременеят, заявиха от ЕМА.

"Ако ЕМА заключи, че ползите от Lagevrio надвишават рисковете при лечението на COVID-19, тя ще препоръча издаването на разрешение за пускане на пазара" от Европейската комисия, добави органът.

Хапчето на Merck намалява способността на коронавируса да се размножава чрез увеличаване на броя на мутациите в генетичния му материал.

Таблетката на Pfizer използва различен метод, принадлежащ към клас антивирусни лекарства, наречени протеазни инхибитори, които блокират действието на ензим, който е от решаващо значение за вирусната репликация.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.