• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Фон дер Лайен: Богатите да споделят с бедните ваксината срещу COVID-19

Фон дер Лайен: Богатите да споделят с бедните ваксината срещу COVID-19

/КРОСС/ Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен призова богатите страни да се подготвят да споделят всяка бъдеща ваксина срещу коронавирус с по-бедните си съседи.

Днес Фон дер Лайен стартира стратегията на Брюксел за пандемия.

Преди обръщението си към Европейския парламент, ръководителят на изпълнителната власт на ЕС каза, че държавите-членки ще работят заедно без „вредна конкуренция“ за намирането на ваксина – и предложи други световни сили да направят същото.

“Ние работим за глобална среща на върха на 27 юни”, каза Фон дер Лайен, имайки предвид втория етап от усилията за набиране на международни фондове, започнали с видеоконференция на 4 май, в резултат на което досега са обещани повече от 9 милиарда долара.

„Ще проучим с нашите международни партньори дали значителен брой държави биха се съгласили да обединят ресурси за съвместно резервиране на бъдещи ваксини от компании, като в същото време ще направят предварителни резервации за страни с нисък и среден доход“, каза тя.

„След това страните с висок доход биха действали като международна група купувачи“.

По-късно Фон дер Лайен трябва да разкрие план за действие, който ще накара Брюксел да подпише „договори за предварително закупуване“ с производителите на ваксини, финансирани от инструмента за спешна помощ на блока – около 2,4 милиарда евро, създаден по време на кризата.

Световните лаборатории се надпреварват да намерят ваксина в рекордно кратко време – може би за дванадесет до 18 месеца, в сравнение с няколко години при нормални обстоятелства – и авансовото плащане ще им позволи да инвестират в производствен капацитет преди дори клинични изпитвания върху хора.

Този ангажимент от своя страна би дал правото на държавите-членки да купуват определен брой дози на фиксирана цена, след като ваксината е налична, в замяна на поетия инвестиционен риск.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А защо само ваксината. Може и храната, и социалните блага, и ако някой поиска и културата. Иначе гладните пак ще тръгнат от Африка и арабския полуостров към Германия. Не е съпричастност, а разчет. По-малко зло и по евтин вариант.

17.06.2020 19:47:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.