• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Урсула фон дер Лайен: Европейската солидарност към Украйна ще остане непоколебима

Урсула фон дер Лайен: Европейската солидарност към Украйна ще остане непоколебима

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен произнася своята трета реч за състоянието на Съюза.

Пред членовете на Европейския парламент председателят отчита постигнатото през изминалата година и ще обяви намеренията на Комисията за следващите действия в отговор на последиците от войната в Украйна, глобалната енергийна криза и други предизвикателства пред Европейския съюз.

В залата присъства и Олена Зеленска.

Европейската солидарност към Украйна ще остане непоколебима, каза в началото на речта си Урсула фон дер Лайен.

Путин ще се провали и нашите ценности ще възтържествуват. Днес куражът има име и това име е Украйна. Куражът има лице и това лице е лицето на украинските мъже и жени, които се изправят срещу руската агресия.

Санкциите срещу Русия ще продължат, финансовата подкрепа за Украйна - също, заяви още Фон дер Лайен.

По думите ѝ руската икономика в момента е на животоподдържащи машини. Руската индустрия е разрушена. Кремъл е виновен за това.

ЕС ще продължи да работи с Украйна за построяване на украински училища, за което ще бъдат предоставени над 100 млн. евро Фон дер Лайен съобщи, че Украйна ще бъде включена в единния пазар на Европа и в зоната за свободен роуминг.

Фон дер Лайен говори и за енергийната криза. Заяви, че ЕС трябва да замени Русия за доставките на газ с доставчици от САЩ и Норвегия. Миналата година доставките на газ от Русия са били 40%, сега са 9%. Русия обаче продължава да манипулира енергийния пазар, каза председателят на ЕК.

Въвеждат се мерки за държавите членки за намаляване на общото електрическо потребление. Необходима е целенасочена подкрепа за малки и средни предприятия, като заводите за стъкла. Също за семействата, които не могат да си плащат сметките. Ето защо предлагаме таван на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия, каза тя. Над 140 млрд. евро ще се съберат за държавите членки за справяне с проблемите с енергията.

Трябва да се създадат условия за по-ниски цени, трябва да се погрижат и за сигурността на доставките и за конкурентоспособността в световен план.

В Балтийските държави има много инвестиции във ВЕИ централи, а в Германия тръгнаха новите влакове, задвижвани с водород, съобщи още фон дер Лайен. Ще се инвестират средства за изграждане на новия пазар за водорода.

За Плана за възстановяване Фон дер Лайен заяви, че е успешна стъпка. 100 млрд. са предоставени на държавите, предстои да получат още 700 млрд.

Председателят на ЕК засегна и проблема със заетостта. Предложи 2023 г. да бъде обявена за година на образованието.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Европразнодумието няма край! Закривай.

14.09.2022 12:47:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.