• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Урсула фон дер Лайен: ЕК има план за конфискация на замразени руски активи

Урсула фон дер Лайен: ЕК има план за конфискация на замразени руски активи

/КРОСС/ Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва извършени от Русия военни престъпления в Украйна, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Готови сме да започнем работа с международната общност, за да получим възможно най-широката международна подкрепа за този специализиран съд", каза Фон дер Лайен.

Украйна оказва натиск за създаването на специализиран съд, пред който да бъдат изправени руските военни и политически лидери, които тя смята за отговорни за започването на войната.

Базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) започна свое собствено разследване за престъпления срещу човечеството и военни престъпления след началото на руската инвазия, но той няма правомощия да преследва агресията срещу Украйна. "Въпреки че продължаваме да подкрепяме МНС, ние предлагаме да бъде създаден специализиран съд с подкрепата на ООН, който да разследва и води дела срещу престъпната агресия на Русия", заяви Фон дер Лайен.

Европейската комисия също така предложи план за конфискация на замразени руски активи, за да бъде наказана Москва за инвазията в Украйна. "Блокирали сме 300 милиарда евро от резервите на руската централна банка и сме замразили 19 милиарда евро, принадлежащи на руски олигарси", се казва в изявление на Фон дер Лайен. Тя каза, че в краткосрочен план ЕС и неговите партньори ще управляват средствата и ще ги инвестират. Приходите от това ще бъдат в полза на Украйна, за да бъде тя в крайна сметка компенсирана за щетите, понесени от войната. "Ще работим по международно споразумение с нашите партньори, за да направим това възможно. И заедно ние можем да намерим законни начини да го постигнем", заяви Фон дер Лайен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.