• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Лавров: Китай, Индия и други страни няма да помогнат на Запада да запази хегемонията в света

Лавров: Китай, Индия и други страни няма да помогнат на Запада да запази хегемонията в света

/КРОСС/  Китай и Индия, както и редица други държави от Евразийския континент, Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка, не възнамеряват да помагат на Запада да поддържа хегемония на световната сцена. Това каза руският външен министър Сергей Лавров на заседание на Съвета на попечителите на Фондация „Александър Горчаков” за подкрепа на публичната дипломация, съобщават руски медии.

Лавров отбеляза още, че съвременният свят е многополюсен и "малко хора искат да вадят кестени от огъня за бившите метрополии в сегашните условия", жертвайки националните си интереси.

"Затова е съвсем естествено, че около три четвърти от държавите в света не се присъединиха към антируските санкции. Всички те заеха балансирана, балансирана позиция относно ситуацията в Украйна и около нея", каза Лавров.

Според него страни като Китай и Индия, много държави от Евразийския континент, Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Латинска Америка "съвършено разбират какво е заложено на карта".

„И те не искат да се откажат от законните си национални интереси, за да помогнат на англосаксонците и техните помощници да запазят хегемонията си или, по-точно казано, да се опитат да запазят хегемонията си на световната сцена“, подчерта Лавров.

Доказателство за това, подчерта той, са резултатите от посещението на китайския президент Си Цзинпин в Москва, което „ясно показа на цялата международна общност, че опитите да се действа в духа на разделяй и владей са обречени на провал“.

„Въпреки мръсната кампания за „отмяна“ на всичко, свързано с Русия, ние все още имаме много приятели във всички страни по света, включително на Запад. Знаем, че те симпатизират на нашата многонационална страна, обичат руската култура, споделят традиционния морал и семейни ценности“, коментира още Лавров.

Русия ще вземе решение относно по-нататъшните перспективи за взаимодействие със западните страни при свои условия, когато и ако тяхното ръководство изтрезнее. Когато и ако те изтрезнеят, ще вземем решение за нашата позиция относно перспективите за по-нататъшни отношения с тях. Но ние, разбира се, ще решим сами и при свои условия", заяви Лавров.

„Въпреки мръсната кампания за премахване на всичко, свързано с Русия, ние все още имаме много приятели във всички страни по света, включително на Запад. Знаем, че те симпатизират на нашата многонационална страна, обичат руската култура и споделят традиционните морални ценности​ ​популяризираме. и семейните ценности“, допълни Лавров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.