• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Лазар Лазаров: В рамките на обществения сектор има двуцифрени увеличения на работните заплати

Лазар Лазаров: В рамките на обществения сектор има двуцифрени увеличения на работните заплати

/КРОСС/ В рамките на обществения сектор има двуцифрени увеличения на работните заплати. Държавата е увеличила минималната работна заплата с 20 на сто на годишна база, с което равнището на натрупаната инфлация е изцяло компенсирано. Това каза министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Той обясни, че правителството „Донев 2" ще направи вариант на бюджет към края на мандата си. „Ние ще направим бюджет, който ще отразява действащото законодателството. Ще има значителен ръст в разходите, особено на социалните", уточни Лазаров.

Предприети са и действия за промяна на механизма на социалното подпомагане, което ще се отрази върху по-голям брой хора, които ще бъдат обхванати. С 65% ще бъде увеличен размерът на помощта, обяви служебният социален министър. „В момента сме обхванали около 60 000 души средномесечно. С новите регламенти, които ще влязат в сила от 1 юни, ще достигнем около 100 000 души на първия етап. В последствие те ще бъдат значително повече", обясни той.

Борбата със спекулата също е сред приоритетите на правителството. Ще бъде осъществявано стриктно наблюдение, контрол и там, където са установени нерегламентирани търговски практики, търговците ще бъдат санкционирани, заяви Лазаров.

Съгласно измененията в Кодекса на труда и приетия от НС механизъм за автоматична индексация на минималната работна заплата тя ще се увеличи от 1 септември. Невъзможно е това да стане от средата на годината, заяви той.

Лазаров коментира и сигнала на БПС към прокуратурата за закупени имоти в Габрово. „Държавният интерес е гарантиран, защото сме купили на по-ниски цени, а се съобразихме и с тези, които направи независим пазарен оценител. Държавата разполага с много имоти, но нас не ни трябват какви да е. Имаме конкретни изисквания - да бъдат в центъра на населеното място, да има два вида площи. Това е проект одобрен от предходното редовно правителство и министъра на труда и социалната политика и аз го изпълнявам. По въпроса защо не е направена обществена поръчка показва слабо познаване на законодателството. Не ме притеснява тази проверка. Това, което ме притеснява, е, че политическата система дава възможност такива лица да бъдат част от най-високата сцена, именно парламента", допълни той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Цветанка Калоферова

Г-;н Лазаров,Защо работещите инвалиди получават инвалидни пенсия по 1000 и повече,а инвалидите пенсионери по30 до 90 зависи от %инвалидност Ние втора ръка ли сме?Защо спряхте инвалидните пенсий на пенсионерите инвалиди?Ще чакам отговор и моля разгледайте този въпрос и ние имаме нужда и то огромна.

05.03.2023 18:52:42

Анонимен

Г-н Лазаров,може ли работещите инвалиди да получават по 1000 и повече инвалидни пенсия,а пенсионерите - инвалиди по 90лв.при 100% инвалидност соц.помощ.Ние втора ръка ли сме,Защо спряхте инвалидните пенсия на пенсионерите???Ще чакам отговор на въпроса ми.Благодаря.

05.03.2023 18:44:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.