• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

60 000 лв. трябва да плати затворническата администрация за отказано лечение на онкоболен

60 000 лв. трябва да плати затворническата администрация за отказано лечение на онкоболен

/КРОСС/ Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) при Министерството на правосъдието бе осъдена да заплати 60 000 лв. неимуществени вреди на малолетното дете и вдовицата на затворник, починал след като институцията не е осигурила адекватно и ефективно медицинско обслужване и лечение по време на изтърпяване на наказанието, съобщи Българският хелзински комитет (БХК), а делото е водено за нанесени вреди, причинени от нечовешко и унизително отношение, водено от близките на лишения от свобода.

Още при постъпване в затвора в София 34-годишният мъж уведомил администрацията за състоянието си и нуждата от незабавно лечение, но от там не предприели нищо. Съдът констатира, че ГДИН е бездействала напълно в продължение на 2 месеца, след което той е бил настанен в затворническата болница. Там обаче нямали специалисти и дълго време не били предприети никакви действия по диагностициране, консултации и лечение, а от прокуратурата прокуратура отказали да прекъснат изпълнението на наказанието му.

Благодарение на близките му, мъжът през септември 2017 г. все пак бил изведен в болница извън затвора, където е опериран, но веднага след това бил върнат в него, което попречило да получи адекватни следоперативни грижи. Онкоболният бил извеждан и за лъчетерапия, но тя била прекратена заради висок риск и слаба вероятност от повлияване на заболяването. Повече от половин година семейството му се опитвало да му осигури лечение в чужбина, се казва в съобщението на БХК. Болница в Испания давала шанс за ремисия на мъжа, но прокуратурата отказала лечение извън страната. Лекарска комисия към затворническата болница пък дала заключение, че не може да осигури на мъжа онкологично лечение, а "само палиативни грижи". През май 2018 г. мъжът е бил помилван с указ на вицепрезидента от изтърпяване на остатъка от наложеното му наказание.

Паралелно с това административният съд се е произнесъл за незабавно настаняване на болния в специализирана болница по негов избор за колкото време е необходимо по преценка на лекуващите лекари. В началото на 2019 г. испански лекари вече констатирали рецидив на раковото заболяване и на 13 септември той починал в болница в София.

Съдът намира не само, че ГДИН е бездействала за дълъг период, но и констатира лошите битови условия в болницата към Софийския затвор. Магистратите са отчели и използването на белезници за краката, докато мъжът е бил ежедневно конвоиран за лъчетерапия, като казва, е това е било прекомерно, несъразмерно с оглед целите на охраната и е довело до значителни болки, страдания и унижения.

"От извършени множество медицински проучвания става ясно, че при провеждане на адекватно лечение от съответните специалисти в съответните експертни центрове за този тип онкологични заболявания, пациентите имат шанс за оцеляване и възстановяване", коментира адвокат Ивета Савова от БХК. Според нея бездействието на ГДИН и прокуратурата е довело до смъртта мъжа, тъй като лечението е било възможно в Испания, но всички опити преди помилването му да бъде допуснат от властите да се лекува, са останали без резултат. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.