• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Откриха ново лекарство срещу COVID-19, ограничаващо инфекцията за 5 дни

Откриха ново лекарство срещу COVID-19, ограничаващо инфекцията за 5 дни

/КРОСС/ Експериментално лекарство срещу Covid-19, което обещава да бъде вид "Тамифлу" за пандемията, е имало положителни резултати в предварително проучване, каза един от разработчиците на лекарството от "Ridgeback Biotherapeutics" и "Merck & Co", цитиран в статия на "The Wall Street Journal". Хапчето, което се разработва, значително e намалило инфекциозния вирусен товар при хора в проучване, което е на среден етап, след петдневно лечение.

Съобщението е направено от "Ridgeback" на виртуална среща на учени по заразни болести в събота /6 март/. В ход е допълнително проучване на експерименталния антивирусен препарат. Ако то се окаже със способност да лекува хора с Covid-19, които проявяват симптоми, лекарството ще подкрепи ограничения към момента арсенал от препарати за лечение и ще бъде първият орално приеман антивирусен препарат срещу болестта.

Повече от година след пандемията, лекарите и пациентите с Covid-19 имат малко възможности, пише щатското издание. Само един антивирусен препарат е разрешен за употреба: "Ремдесивир" на "Gilead Sciences" Inc. и показва, че дава само умерена полза при хоспитализирани вече пациенти, намалявайки престоя им в болница с няколко дни.

Експерименталното лекарство, наречено "Молнупиравир", може да изпълни важна роля, като помага и на болни, но все още на домашно лечение, като изпълнява същата роля, каквато има "Тамифлу" при грип, твърдят експерти по инфекциозни заболявания.

"Това е вълнуващо и интересно, но не е точно на 100% завършено", каза Карл Дифенбах, директор на отдела по СПИН в Националния институт по алергии и инфекциозни болести, който не участва в изследването. "Това, което трябва да потвърдим, е, че има клинична полза", допълва той. Изследователите дават тласък в търсенето на нови лекарства за Covid-19, за да се подобри ефективността на малкото налични в момента терапии и да се запълнят пропуските в предложенията за лечение. Те също така търст терапии, които са ефективни срещу новите варианти на коронавирус, които се разпространяват по-бързо.

"Очевидната необходимост в това е разработването на мощни антивирусни средства, пряко въздействащи върху SARS-CoV-2", заявява Антъни Фауци, директор на NIAID и главен медицински съветник на президента Джо Байдън.

За разлика от други лекарства, насочени към протеина с шипове, изпъкнал от повърхността на вируса, "Молнупиравир" атакува тази част от вируса, който му помага да се възпроизвежда. Проучването е в среден стадий или във фаза 2, обхванала 182 доброволци, като изследва ефекта на различни дози "Молнупиравир" при хора, които са развили симптоми на Covid-19 през предходната седмица, тествани положително за заболяването през последните четири дни и не са били хоспитализирани.

Тестовете не са открили инфекциозен вирусен товар при нито един от доброволците от проучването, които са приемали "Молнупиравир" два пъти на ден след петдневно лечение, докато 24% от пациентите са получавали плацебо. Съобщението е от Ridgeback на виртуалната конференция. Хората, които са приемали по-големи дози от лекарството, също са имали по-ниски нива на инфекциозен вирусен товар от плацебо групата след три дни. Съоснователят на "Ridgeback Biotherapeutics" Уейн Холман казва, че резултатите показват, че лекарството предотвратява репликацията на новия коронавирус в организма и предлага първото доказателство, че пероралното антивирусно лекарство може да бъде ефективно срещу вируса.

Констатациите също така предполагат, но не доказват, че лекарството може да намали тежестта на заболяването, заявява д-р Холман, който е и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания "Ridgeback Capital". "Ridgeback Biotherapeutics" има одобрено лечение за ебола.

"Merck" съобщава, че до края на този месец може да има междинни резултати от две изпитания на късен етап, изследващи дали "Молнупиравир" помага за предотвратяване на хоспитализациите за болни от Covid-19 и на смъртните случаи.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.