• 07 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8001
  •  GBP / BGN 2.2986
  •  CHF / BGN 2.0190
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Маджаров: За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина

Маджаров: За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина

/КРОСС/ За около 20 г. броят на личните лекари намаля наполовина. Трябва да помислим как да подкрепим този капацитет. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ председателят на Управителния съвет на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Основното, което отличава общопрактикуващите лекари от другите, е това, че те се занимават с продължително лечение и наблюдение на совите пациенти. Те не са медици на инцидентните случаи. Инцидентните случаи в родната медицина са, когато не ме на родното си място и трябва да потърсим неотложна помощ. Когато не сме в населеното си място е много трудно да намерим към кого да се обърнем, добави той.

Маджаров допълни, че БЛС е излязъл с писмо до всички страни по темата – и към доц. Тонев, председател на здравната комисия в НС и към Сдруженията на общопрактикуващите лекари, което призовава следващата седмица да се направи първата среща на работна група, където да се обсъди идеята посещаването на повече от един общопрактикуващ лекар.

В нашата държава не само когато става въпрос за социални домове дори за центрове, които предлагат медицински услуги щом не е финансирано от Здравната каса или от държавата, контролът остава настрани, заяви д-р Маджаров.

Разследване на показа пореден сигнал за лоша грижа в дома за възрастни хора в село Рояк.

Някой си е открил старчески дом, не е лицензиран, не подлежи на никакъв контрол за стандарти, за това какъв капацитет трябва да поддържа и събира парите на хората. Това е голям проблем, защото държавата би трябвало да гарантира качество в тези социални и медицински услуги, независимо кой плаща, добави той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.