• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Мобилно приложение ще търси липсващи лекарства в помощ за пациента

Мобилно приложение ще търси липсващи лекарства в помощ за пациента
Водещи асоциации в сектора обединяват усилия в полза на пациента

/КРОСС/ Мобилно приложение ще подпомага българските пациенти в намирането на търсените от тях лекарства. То ще бъде в две версии - за Apple и за Android. Приложението бе представено от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия (БАРПТЛ) и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ). То ще може да бъде свалено чрез съответния QR код.

Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство. В заглавната страница се попълва информация за медикамента, който се търси, изисква се телефон за обратна връзка и име на населено място, след което сигналът се изпраща, обясни изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова.След връзка с подателя се изпраща запитване до аптечната мрежа в населеното място на пациента. Ако това е локален недостиг, се проверява наличността в близките населени места. Екипът зад приложението ще попита пациента дали му е удобно да вземе медикамента от друга аптека извън неговия град/село.

Средно за 12 часа става ясно можем ли да намерим продукта или не можем, каза Маринкова. Нашата работа е, ако не можем да открием лекарството, да препратим пациента към консултация с лекуващия го лекар. Практиката показва, че се търсят и хранителни добавки, каза също Маринкова. И подчерта: Нямаме право да предлагаме алтернатива на лекарството.

От двете организации обявиха, че това ще надгради усилията за навременна и достоверна информация относно липсата на медикаменти. В над 40% от случаите лекарството е налично и може да бъде намерено, обявиха експертите. От организациите казаха, че имат партньорство с над 700 индивидуални и вериги аптеки. На база 2307 сигнала на онлайн платформата на БАРПТЛ за лекарства се установява, че 41% са налични в аптеките, 22% е делът на трайно преустановен внос, при 23% има преустановен внос и 9% е наличието на нерегистрирани лекарства. Близо 3200 медикамента са изтеглени от българския пазар в периода 2014-2023 г., сочи информация, представена по време на събитието.

Производствени причини и логистични такива, свързани с забавяне при осигуряване на ресурси и фармацевтични съставки, са сред най-честите причини за недостиг на лекарства като цяло, отчитат от Европейската агенция по лекарствата, каза изпълнителният директор на БАТЕЛ Оля Василева. Като причина тя посочи и тези, касаещи се до малък пазар като българския, когато поради ниски цени може да се стигне до дерегистрация на лекарства.

Мобилното приложение „Намери своето лекарство" може да бъде изтеглено от Google Play за Android устройства и от App Store за Apple.

Източник: БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.