• 30 Ноем 2020 |
 •  USD / BGN 1.6405
 •  GBP / BGN 2.1867
 •  CHF / BGN 1.8066
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Вяра Емилова: Държавата и здравната система са в колапс

Вяра Емилова: Държавата и здравната система са в колапс

/КРОСС/ Ковидкризата извади на преден план редица пороци на държавното управление и най-вече в здравната система. Още в самото начало на кризата през март т.г. управляващите показаха, че не могат да вземат категорични и навременни управленски решения, липсва им задълбочен анализ и най-вече адекватни мерки, с които да смекчат ефектите от вируса, както върху здравето на хората, така и върху социално-икономическите последици от пандемията. Така на практика вместо да управляват процеса, те вървяха след него като статисти, броейки заразени, починали и оздравели. Първо затвориха всичко, въведоха задължително ходене с маски, после отмениха маските, след седмица пак ги въведоха и след 12 часа пак ги отмениха. Цялата борба с болестта се превърна в борба дали да сме с маски или без маски. А хората боледуваха, умираха, оставаха без работа, без средства за лекарства, без достъп до болниците поради липсата на междуградски транспорт. Без достъп до лекарства, поради липса на аптека. Сами срещу държавата и болестта.

Цяло лято вместо да се подготвят за предстоящата нова вълна от заразени, както редица европейски държави, управляващите ни заблуждаваха, че всичко е отминало. А болниците продължаваха да се пълнят със заразени, лекарите да боледуват и лекуват едновременно. Така новата вълна ни завари с лавинообразен скок на заразените, но без лекари и медицински сестри. Пазарния принцип в образованието и здравеопазването ни лиши от лекари и медицински сестри, както и от адекватна здравна система. Сега всичко е концентрирано в София и още 2-3 големи града. С всеки изминал ден заболелите стават все повече, а липсата на адекватна държавна намеса налага сами да се организираме. За това сега е по-необходимо от всякога всички, които имат възможност да се включат в борбата срещу вируса - дали това ще бъде с работа в лечебните заведения, работа на първа линия за доставяне на храна и лекарства за карантинираните по домовете или с даряване на кръвна плазма, всеки трябва да е съпричастен към случващото се.

Действащият модел на управление доведе до пълната комерсиализация на здравеопазването и социалните услуги с всички негативни последствия за пациентите.
БСП твърдо стои зад виждането, че здравето не е стока, а човешко благо и неотменимо човешко право, за това ние предлагаме в алтернативния държавен бюджет намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, предложение, което днес беше отхвърлено отново, професията медицинска сестра да стане защитена, да се увеличат парите за специализации на лекарите и да се премахне търговския статут на болниците.

В този тежък момент взаимопомощта и доброволчеството са едни от стъпките за излизане от кризата. За това и народните представители от левицата, общински съветници от БСП в страната и граждани са готови да застанат на първа линия. Защото сега е по-необходимо от всякога да сме близо до хората.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.