• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

9 картала пристигат като дарение в България, за да се утвърди завръщането на вида в страната

9 картала пристигат като дарение в България, за да се утвърди завръщането на вида в страната

/КРОСС/ 9 черни лешояда /картали/ са дарени на страната ни от Регионалното правителство на Екстрамадура и Регионалното правителство на Андалусия. Птиците идват от дивата природа на Испания. Те са преминали процедури на рехабилитация или лечение, след като са пострадали по различни причини в дивата природа. Птиците са били напълно възстановени в различни рехабилитационни центрове и е преценено, че са способни да оцелеят на свобода, след което са транспортирани до България, със съдействието на испанската организация AMUS и Фондацията за опазване на лешояди - Vulture Conservation Foundation.

Това е първата пратка лешояди в рамките на новия проект "Бъдеще за брадатия лешояд", който цели да се реализира последния етап от възстнановяването на едрите видове лешояди, заложена в Балканския план за възстановяване на лешоядите. След като съвместния екип на Зелени Балкани, ФДФФ и Дружеството за защита на хищните птици успя да върне изчезналия за страната вид - черния лешояд, както и да възснанвови белоглавите лешояди в Стара Планина и Кресна, сега следващата ни цел е да се стабилизира популацията на черния лешояд, както и да се възстанови символа на българската природозащита, брадатият лешояд. Дейностите на трите български организации бяха подкрепени от различни международни партньори, след които и редица зоопаркове, които даряват птици или средства за завръщането на видовете у нас.

Новия проект „Живот за брадатия лешояд" обединява усилията на 8 партньора от 3 европейски страни. Координираща организация: Сдружение „Зелени Балкани - Стара Загора" и партньори - Фонд за дивата флора и фауна, Фондация ЕкоОбщност, EVN - Електроразпределение Юг ЕАД, Северозападно държавно предприятие - Враца, Дирекция Природен Парк „Сините камъни" от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Нидерландия и Milvus group от Румъния. Той е подкрепен от ЕК, със 75% от средствата, а останалите 25% трябва да бъдат осигурени с обществена подкрепа за завръщане на лешоядите.

Лешоядите са птици с изключителни ползи за обществото, тъй като в ролята си на „санитари на дивата природа", ограничават разпространението на зоонози, сред популациите на дивите и домашните животни, каквато например беше фаталната за животновъздтвото епидемия от чума по свинете. Лешоядите също така обезвреждат напълно труповете от домашни животни, които понастоящем се обезопасяват от екарисажи, което коства на стопаните и икономиката стотици хиляди левове и значително замърсяване на околната среда.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само да не ги отровим!

06.03.2024 22:50:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.