• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Хесус Кабайеро: В момента летище „София“ е сигурно, вече нямаме проблем

Хесус Кабайеро: В момента летище „София“ е сигурно, вече нямаме проблем

/КРОСС/ В момента летище „София" е сигурно, вече нямаме проблем. Преди две седмици Европейската комисия направи повторна проверка, след всички допълнителни мерки, които взехме, и потвърдиха, че всичко вече е наред и няма риск за сигурността или то да се третира като трета държава, което беше най-голямата опасност. Това каза Хесус Кабайеро - изпълнителен директор на летище „София", в интервю за предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му подобни инспекции са обичайни за Европа. На всеки 5 години от Еврокомисията инспектират нивото на сигурност на летищата в европейските столици. „Те проверяват възможността на нашите служители да засичат забранени обекти и да предотвратяват пренасянето им в самолетите. Имаме едни от най-добрите уреди, за да засичаме подобни предмети, но заедно с това нашият персонал трябва да бъде обучен на много високо ниво, за да може да ги засече.

И това е, което направихме през последните 3-4 седмици - обучихме 200 служители с помощта на международни специалисти. Направихме го в изключително кратки срокове, за да можем да потвърдим, че сега летището отговаря на европейските изисквания. Дори, ако кажем утре България бъде приета в Шенгенското пространство, то летището е напълно готово и отговаря на всички изисквания", увери Кабайеро.

Санкции след констатираните нередности не е имало, тъй като те са били отстранени в много кратки срокове, допълни той.

Предвижда се цялостно ремонтиране на Терминал 2 на летището, а до 2030 година трябва да бъде изграден и нов трети терминал. Кабайеро заяви, че работи добре с министър Алексиев и екипа му, а целите са общи - развитие на инфраструктура от стратегическо значение за страната. „Търсим най-добрите начини да привлечем инвеститори и работим заедно да направим това летище и да въведем най-добрите практики по европейски модел.

Заедно с това работим и с Министерството на туризма, на Регионалното развитие. И половината правителство е включено в тези проекти. Това не е проект просто за летището, но и за цялата страна. И ние продължаваме да работим на седмична база за нови дизайни, концепции за това как да подобрим въздушната свързаност, как да промотираме България пред света. Не става дума за развитие на инвестицията, но и да промотираме България. Защото тя не е много добре позната в Западна Европа", заяви той.

Последиците от КОВИД пандемията в сектора на самолетните пътувания все още не са преодолени. До края на тази година очакванията са летище „София" да достигне около 6 милиона пътници, което е с 1 милион по-малко от предпандемичната 2019 година, отбеляза изпълнителният директор на летището.

Нова телевизия, „Събуди се"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.