• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Поне 800 млн. лв. са откраднати от санирането

Поне 800 млн. лв. са откраднати от санирането

Комисията "Манолова" установи, че се е плащало за мазета и помещения, в които работници не са влизали


/КРОСС/ Шокиращи разкрития направи вчера парламентарната комисия, която разследва управлението на ГЕРБ. "За санирането човек може да онемее. Около 3 млрд. лв. са отделени за над 2000 сгради, като предстои да се санират още", отчете в социалните мрежи председателят на органа Мая Манолова. Така излиза, че на сграда се падат по около 1.5 млн. лв. Сметките на Манолова сочат още, че са откраднати около 800 млн. лв. Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова напусна заседанието на комисията, така че не стана ясно каква е версията на ГЕРБ.

Манолова описа основните схеми, по които е ставало точенето на пари чрез програмата за "безплатно" саниране - надписване на квадратура и на дейности, фиктивни ремонти на подземни части , на сградите (мазета, абонатни станции за парното и т.н.),калкулиране на измислени "непредвидени" разходи. "Така от програмата се отклонявят от 28 % до 52% на саниран блок! Само за един блок в Бургас отклонените средства са 469 хил. лв. Узаконена схема за поне 800 млн. лева", коментира тя.

Че от санирането се краде, българите знаят отдавна. Приносът на комисията е, че вкара темата на възможно най-високо ниво - парламента. А събраните документи ще бъдат предадени на прокуратурата и служебния министър.

МОДЕЛЪТ

Манолова онагледи прахосването на парите на данъкоплатците, като описа конкретен случай в Бургас - блок жк "Зорница", но уточни, че на много места се прилагат същите хватки.

Блокът е с обща площ 9484 кв. метра площ, от които 1128 кв. м са под земята. Подземните части също са включени в сметката за извършени дейности, макар че според техническия паспорт на сградата те не се нуждаят от саниране. При разход по 139 лева на кв. метър надписаните средства за конкретната сграда са 157 хил. лева, поясни Манолова.

И това не е всичко. Дограмата на апартаментите в сградата била качествена и не било необходимо да се сменя, но е тази дейност е влязла в сметките за извършено саниране и сумата е 208 хил. лева.

По програмата се допускат допълнително оскъпяване до 10% за непредвидени разходи и тази възможност масово е използвана за щяло и нещяло - вкл. и за бургаския блок, като усвоената по тази линия сума е 120 хил. Ето така само за една сграда са били разплатени 1.324 млн. лева от парите на данъкоплатците, като близо половин милион лева (469 хиляди) са надписани, прахосани средства, обобщи председателката на комисията по ревизията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Поне дали е санирано както трябва - имаше откъртени изолации на цели стени! А че е крадено в големи размери е повече от ясно - нашите фирми са се нагушили /при съответни отчисления за който трябва/.

13.05.2021 21:16:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.