• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Слави Трифонов обвини Борисов, че лъже за цената на изборите

Слави Трифонов обвини Борисов, че лъже за цената на изборите

/КРОСС/ В събота по фейсбук канала "Севда ТВ" бившият министър-председател Бойко Борисов каза, че последните избори са стрували на държавата 150 милиона лева. А новите избори през юли щели да струват още 100 милиона лева. Всъщност, още на 4 април, в деня на изборите, Борисов заяви следното: "Това са най-скъпите избори. Близо 50 милиона лева сме дали за машините. Над 150 милиона лева според мен ще излязат изборите и ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 милиона лева, вместо да отиват за хората, за повишаване на доходите, пенсиите, това е негово право."

Какви са фактите? За машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. Това е лъжа. В договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че закупуването на 9600 машини, така че те да станат държавна собственост, струва 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. И в тази цена влиза всичко - устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите.

Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев.
Да видим и колко са стрували изборите на 4 април. Бившият министър-председател твърди, че те са стрували 150 милиона лева. Цената на изборите, приета от Министерски съвет е 65,6 милиона лева. Към тях се добавят и 36 милиона лева за закупуване на машините. Така цялата сума за организирането на вота всъщност е 101 649 500 лв.
Тук разликата между реалността и това, което хвърля Борисов в пространството, е над 48 милиона лева. А 48 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов.

За 48 милиона лева могат да бъдат закупени три медицински хеликоптера!

Разбира се, до момента нито една от трите национални телевизии не е опровергала лъжите на Борисов. Дори обратното. В събота bTV стана съучастник в лъжите и манипулациите на лидера на ГЕРБ. В новините си телевизията имаше специален материал за това колко струват изборите. А водещата Виктория Петрова каза следното: "Въпреки че последните ни избори струват рекордно много средства, за извънредните на 11 юли ще платим още повече."

Това, разбира се, е тотална лъжа. Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април. Основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. Този огромен разход от 36 милиона лева няма да бъде повторен при следващите избори. Няма да бъде повторен! И това е нещо елементарно, което новинарите на bTV би трябвало да знаят. Ако не го знаят, е тотален непрофесионализъм, а ако го знаят - значи съучастват в предизборните лъжи и манипулации на лидера на ГЕРБ.

Отстояването на демокрацията и гражданските права изисква средства, уважаеми бивши колеги от bTV. Но пък ако толкова много сте се загрижили за държавните пари, знаете ли че редица изследвания и доклади сочат как в България годишно се крадат над 10 милиарда лева от парите на данъкоплатците? Знаете ли колко медицински хеликоптери са това? Хайде, направете материал.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Каролев разигра и създаде неудобста и риск за много хора, за което ще се отплати само с глупава усмивка

11.05.2021 17:40:29

Анонимен

Нищо ново, но пък е поднесено илюстративно. Боко си е лъжец и крадец ( меко казано харчи глупаво, не по предназначение и в полза на приближени, в крайна сметка на себе си) Системните медии са част от статуквото и не може да се разчита да са обективни. Понякога ги досрамява или редакторът не е забелязал и орязал някоя нелицеприятна истина за властта. До момента в Слави най-много ми харесва, че не оставя лъжците да лъжат без да ги контрира, но това е безсмислено докато обществото не дозрее да откъсне топките на същите тези лъжци.

11.05.2021 07:19:14

Анонимен

По този начен омаловажи напразните разходи, които предизвика с държанието си, след като беше избран от наивните си привърженици.

10.05.2021 21:03:11

ПКП

Борисов изстерлял д-р Балтов и мин. Ангелов в Разлог, за да транспортират Каролев към Пирогов, който е в изкючително тежко състояние. Ако имахме HEMS (хеликоптерно спасяване) Каролев преди 12 часа щеше да е вече в Пирогов. В това число и още хиляди животи щяха да са спасени. Политическа Партия ГЕРБ и Boyko Borissov обаче решиха хората да мрат, само Караянчевата ключица я пренесоха, като свети мощи с хеликоптер. До правителствена болница - без гащи...

10.05.2021 16:09:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.