• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Възраждане: МО плащало на кухи фирми милиони за утилизация по неизпълними договори

Възраждане: МО плащало на кухи фирми милиони за утилизация по неизпълними договори

/КРОСС/Извършена проверка от "Възраждане" установи нанесени щети за милиони в Министерството на отбраната, през годините, чрез сключването на неизпълними договори за утилизация на боеприпаси с изтекъл срок на годност. Каква е схемата? Чрез поредица от писмени въпроси от народния представител Петър Петров и изискани от него документи, предоставени от ведомството става ясно, че в края на 2008г. Министерството е превело 15 милиона лева на своето дъщерно дружество „ТЕРЕМ".

То от своя страна е превъзложило тази сложна дейност на свои дъщерни дружества, в нарушение на разпоредбите на договора и без да има право на това, като е разпределило общо 8 милиона лева между тях. Едно от тези дружества от комплекса „ТЕРЕМ" - „Терем-Ивайло" ЕООД, тъй като също не е разполагало с никаква възможност да изпълни договора, който е сключило незаконосъобразно, също превъзлага дейностите по утилизация на устройства за авиационно поразяване (различни видове ракети) на частна фирма. Тя обаче не е имала към тази дата нито лиценз за утилизация, нито реални възможности да извърши такава дейност. Държавното „Терем-Ивайло" обаче въпреки това в началото на 2009г. е превело на тази фирма авансова сума от 4 123 000 лева, срещу което е получило една хвърчаща запис на заповед като гаранция за тази сума.


Впоследствие през 2010 г. този договор за утилизация на авиационни боеприпаси е прекратен, но държавният интерес отново не е бил защитен - авансово платените 4 милиона не са били нито гарантирани, нито потърсени насетне нито от министерството на отбраната, нито от неговите дъщерни дружества по веригата на прехвърляне на държавните средства от едно на друго. Започнало е едно голямо протакане и бездействие, като в същото време фирмата, получила авансово тези 4 милиона лева е била изпразнена от активи и имущество и впоследствие на няколко пъти е била прехвърлена и понастоящем е куха фирма, със задължения и към други кредитори.


Фрапантно се оказва, както бездействието и на настоящото ръководство на министерството на отбраната, така и опитът да бъде предоставена на "Възраждане" заблуждаваща информация и дезинформация в писмения отговор от ведомството, на основание отправеното от политическата организация искане за информация, по реда на парламентарния контрол. В този отговор е посочено погрешно съдебно дело, което уж било водено за събирането на 1000 лева от дължимите 4 милиона, премълчана е информация за предприети конкретни действия и за размера на търсените суми, липсват каквито и да е данни къде, какво, кога и от кого е направено за защита на държавния интерес срещу дружеството-длъжник.


Когато разбрахме за това дългогодишно бездействие и безстопанственост и след като не получихме никакво съдействие от министерството на отбраната в текста на техния подвеждащ и крайно лаконичен отговор, къде са тези 4 милиона лева държавни пари, ние от "Възраждане" веднага подадохме писмени сигнали до МВР и ДАНС, като ги сезирахме за увредения държавен интерес и нанесени щети на държавата в особено големи размери. Очакваме сега правоохранителните институции да си свършат работата и да разплетат докрай тази схема на източване на държавни средства, чрез използване на кухи фирми-бенефициенти, по примера на окрадените над 53 милиона лева за строежа на автомагистрала „Хемус", преведени на кухи фирми.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.