• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Закононарушения при избора за шеф на Здравната каса

Закононарушения при избора за шеф на Здравната каса

/КРОСС/ Председателят на Здравната комисия в НС е установил закононарушения при кандидатурата на единствени кандидат за шеф на Здравната каса, което е недопустимо за човек, който ще оперира с над 7 млрд. лева в НЗОК. Това е човек, който няма никакъв опит. Тези хора смятат, че НЗОК е банка, но това не е така. Това заяви бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев в предаването „Денят на живо" по Нова нюз.

„910 млн. лева повече са заделени тази година в бюджета на НЗОК, той достигна 7,28 млрд. лева. Внушителен бюджет. Той се осигурява от 8% задължителна здравна вноска. В бюджета на Министерство на здравеопазването обаче има рязко намаляване на разходите, което е необяснимо. Това показва, че на думи здравеопазването е приоритет, но когато бюджетите не ги следват, те са само илюзия. В програмата на правителството и МЗ профилактика, превенцията и промоцията са посочени като приоритет, но не са осигурява бюджет", отбеляза той.

По думите му има рязко намаляване на бюджета на Здравното министерство - от 1,8 млрд. лева на 920 млн. лева.

Той даде конкретни цифри, с които опроверга твърденията, че здравеопазването е приоритет за страната. „По актуализираната програма за 2022 г. имахме 5,8% от БВП за здравеопазване. Тази година парите падат на 4,8% от БВП, което е 0,8% по-малко. Следващата ще бъде 5,1% - 0,5% по-малко от изходната 2022 г. „Виждаме тенденция, която е недопустима. Отпуската на здравния министър точно когато се гледа Националния бюджет и бюджета на НЗОК е нелепа. Неговата роля е да защити системата", заяви Семерджиев.

„Досега паричните санкции не са сработили и няма да сработят. МЗ не може да си позволи да ангажира лекарите като административни служители, които налагат и събират санкция. Аз съм си платил здравните вноски и правя профилактичните си прегледи, но ако пропусна, това не е повод за санкция. Аз съм си платил", каза Семерджиев по повод предложението да се санкционират здравно осигурените, които пропускат профилактичния си преглед.

Нова нюз, „Денят на живо"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.