• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Гьоков: Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3% през 2022 г.

Гьоков: Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3% през 2022 г.

/КРОСС/ Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков определи законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. като "бюджет на значителното увеличение на осигурителните плащания".

"Средният размер на пенсията през 2022 г. се предвижда да достигне 573,76 лв., без да се вземе предвид ковид добавката за месеците от януари до юни, и 608,38 лв. с включени еднократни допълнителни суми, допълни той. Номиналното нарастване ще е с 13,4 на сто, при среден размер по предварителен отчет за 2021 г. от 536,71 лв. Очаква се реален ръст на пенсиите от 7,3 на сто през 2022 г.", заяви министърът.

Трябва високо да се оценят финансовите усилия за сериозно подобряване на адекватността на осигурителните плащания, коментира министърът в Народното събрание. За първи път след реформата разходите за пенсии през 2022 г. ще нараснат почти с 2,4 млрд. лева, след като се изключат допълнителните суми за т.нар. ковид добавки, които нямат осигурителен характер, отбеляза Гьоков.

Той посочи, че през първите шест месеца на годината е предвидено да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите от 60 лева. Той отбеляза, че от 1 април се увеличава обезщетението за отглеждане на малко дете до две години от 650 на 710 лв., както и минималният и максималният размер на обезщетението за безработица, а от 1 юли пенсиите за трудова дейност се осъвременяват с 6,1 процента по т. нар. швейцарско правило.

Гьоков посочи, че в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2022 г. са заложени 300 млн. лева за разходи за запазване на заетостта на работници и служители в засегнати от пандемията от коронавирус сектори. За 2022 г. се дава възможност на НОИ да изплаща за април, май и юни допълнителна сума, представляваща разликата между получения през януари 2022 г. доход от пенсии, с включената ковид добавка от 60 лева, и дохода от пенсиите за декември 2021 г. с включената ковид добавка от 120 лева. Необходимата сума месечно възлиза на 17 млн. лева, които ще бъдат осигурени като допълнителен трансфер по бюджета на ДОО, посочи Гьоков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всички пенсионери, които получават пенсии по- малки от хиляда лева ( а това са по-голяма част от пенсионерите), след преизчисляването с 6,1% и премахването на добавката от 60 лв., пенсиите им ще бъдат намалени. За какъв ръст приказвате, престанете да заблуждавате хората. Не си мислете , че възрастните хора са балъци, а вие сте големите хитреци. На лъжата краката са къси, и не се научихте , че има видов ден. Ако продължавате с измами и вашия видов ден идва.

09.02.2022 19:04:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.