• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Зам.-министър Ирена Георгиева:Следващата седмица държавата превежда на хотелиерите още 7 млн. лева по мярката "40 лева"

Зам.-министър Ирена Георгиева:Следващата седмица държавата превежда на хотелиерите още 7 млн. лева по мярката "40 лева"

/КРОСС/ Следващата седмица близо 7 млн. лева ще получат още 95 юридически лица, извършващи дейности в туристическите обекти, настанили украински бежанци, които до този момент не са получили парите си за април по мярката "40 лева" за хотелиерите. Изплащането на парите ще стане възможно, след като правителството приеме проект на решение на Министерски съвет, внесен от Министерството на туризма, за тази цел. Парите са за втория етап от мярката - от 1 до 30 април, за който средствата не бяха изцяло разплатени. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. 

До този момент е разплатен първият период на настаняване на украинските бежанци в хотелите - от 24 февруари до 31 март, и вторият период - от 1 до 30 април. Финалното разплащане на хотелиерите и на държавните почивни бази ще е през юли.

Георгиева обясни, че забавянето при разплащането е било заради тежкия начин на обработка на техните заявления, голямото несъвпадане на уникалните идентификационни кодове на техните обекти и други неточности, които трябва да бъдат изяснени от проверяващите, преди да се стигне до одобрение за плащане.

С тези 7 млн. лева, които се очаква да бъдат разплатени следващата седмица, държавата общо е изплатила на между 500 и 700 юридически лица, извършващи дейност в туристическите обекти, 77,052 млн. лева с ДДС. 

Сега се обработват заявленията за плащане на хотелиерите за периода 1 - 31 май, като в случая работата е повече, защото ще се изплаща дължимото не само на хотелския бизнес, но и на държавните почивни бази, настанили украински бежанци по същата мярка, каза заместник-министърът. Предварителните очаквания са да бъдат разплатени около 82 млн. лева с ДДС през юли (ДДС за хотелиерите е 9 на сто, а за държавните бази - 20 на сто). Периодът, който ще бъде разплатен към държавните бази, е 24 февруари - 31 май, тъй като по решение на МС плащанията на държавните бази стават при разплащане на третия времеви период.

Георгиева напомни, че парите по мярката "40 лева" са от неусвоени евросредства по няколко оперативни програми от изминалия период, като отчетът на тези средства става по правилата на програмите, което по думите на министъра Георгиева допълнително забавя процеса на разплащане. Тя каза, че Министерството на туризма ще сключи договори с няколко оперативни програми за финансиране на мярката "40 лева".

Наблюденията на заместник-министъра за началото на летния сезон показват, че за първата половина на юни са отчетени повече от 330 000 посещения на чуждестранни туристи в местата за настаняване в страната, основно по морето. Това е ръст от около 30 процента спрямо същия период на миналата година. Бихме искали този ръст да се запази и през целия сезон, но сме зависими от развоя на военните действия в Украйна, коментира Ирена Георгиева. Гостите са от Румъния, Германия, Полша, Великобритания, Чехия и др., като се отчита два пъти по-висок ръст на туристите от Румъния спрямо същия период на миналата година, близо два пъти - от Полша, ръст има на посещенията от Великобритания и Германия.

Посещенията на българските туристи за първата половина на юни са над 185 000, като този брой е съотносим с посещенията за същия период на миналата година. Едно от обясненията за тази тенденция е големият избор, който предлагат офертите на нашите туроператори за пътуване в чужбина и естественото желание на хората след ковид ограниченията да пътуват свободно на по-далечни дестинации. Инфлационните страхове все още не са превзели нито чуждестранните туристи, нито българските, коментира Георгиева.

Показателни за прогнозите за това лято са планираните полети на морските ни летища Варна и Бургас, като към момента има 42 на сто ръст на планираните полети на двете летища спрямо летния период на миналата година. Това е показател, че интерес към дестинация България има, коментира заместник-министърът и допълни, че в този смисъл очакванията са за по-добър сезон поне с 30-40 на сто спрямо минала година.

Ако бъде одобрено с актуализацията на държавния бюджет предложението ваучерите за храна да се ползват и за туризъм, също ще има положителен принос за сезона и ще има мултиплициращ ефект - хората да могат да си починат, а и икономиката да бъде подпомогната, коментира Георгиева и допълни, че мярката ще стане постоянна. Тя уточни, че впоследствие предложението детайлно ще бъде разработено в Наредбата за ваучерите за храна, като те ще могат да се използват и за туристически услуги в местата за настаняване, спа центрове, заведения и др. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.