• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Бизнесът на моловете се срутва

Бизнесът на моловете се срутва

/КРОСС/ Строежът на молове в България спря, показват данните на консултантски компании за имоти. Според изследване на Cushman & Wakefield за 2014 г. страната ни е на опашката в Европа с малко над 26 хил. кв. метра. В момента има само един по-голям проект - „Плаза уест", в столичния квартал „Люлин", но той временно е замразен.

Така, девет години след бума на моловете, роенето им секна, а финансовите им резултати не могат да се нарекат впечатляващи. Данни за миналата година показват, че приходите на големите търговски центрове намаляват, падат цените на наемите, а голяма част от моловете са на загуба. Само седем от работещите имат печалба, посочва „24 часа".

През 2014 г. с най-големи общи приходи е софийският The Mall с близо 32 млн. лева. Само от наеми на търговски площи те са 23,6 млн. лв., което е с над 1 милион по-малко в сравнение с 2013 година. Средната цена за наем на кв. метър в мола е близо 36 лв. месечно. Във финансовия отчет са записани и стимули за наематели за 135 хил. лв., а други 708 хил. лв. са отразени като промени в базовата наемна цена. Крайният финансов резултат е загуба от над 4,4 млн. лева.

На второ място по приходи е мол „Парадайз" - 31,873 млн. лв., като разликата с този на първо място е едва 11 хил. лева. Молът има загуба от близо 1,4 млн. лева. Средният наем на кв. метър е 32 лв., което е доста по-ниско в сравнение с другите.

Челната тройка се затваря от мол „Сердика" с приходи от наеми на търговски площи от 23,27 млн. лева. Година по-рано те са били с около 500 хил. лв. по-високи. Нивото на наемите на кв. метър е 38 лв. и е сходно с това в The Mall. „Сердика" има печалба от над 3 млн. лева за 2014 година.

Приходите на останалите софийски молове са значително по-малки от тези на първите три.

Mall of Sofia има приходи от наем за 14,34 млн. лв., което с близо 1 млн. лв. по-малко в сравнение с 2013 година. Наемната цена на кв. метър е около 55 лв., което я прави доста по-висока в сравнение с другите софийски молове. Молът за първи път е на печалба, която е над 2,2 млн. лева. Повечето договори на Mall of Sofia с търговци изтичат през 2016 г. и ще е интересно дали търговският център ще успее да ги задържи, въпреки че от мениджмънта твърдят, че повечето от договорите били подновени за още една година.

Резултатите на София ринг мол и Мегамол за 2014 г. не могат да се определят като показателни, тъй като и двата отвориха в края на миналата година - съответно през ноември и през септември. София ринг мол отчита общи приходи от 2,36 млн. лева и загуба от над 6,1 милиона.

„Скай сити" е с впечатляващите приходи от над 94,5 млн. лв., но в сумата са включени и тези от други дейност на собственика „Европа-ВН", който държи веригата супермаркети „Фантастико".

Извън софийските най-големи приходи отчита варненският Гранд мол. За 2014 г. те са 23,176 млн. лв., а печалбата му е 2,16 млн. лева.

Бургаският „Галерия" също е на печалба - над 2,8 млн. лв., при приходи от 14,6 млн. лева. При него обаче 4 млн. лв. положителен резултат идват от по-висока оценка и на практика са чисто счетоводни. Мол Пловдив също е един от малкото с печалба - 1,8 млн. лв., при приходи от над 12 милиона.

„Парк мол Стара Загора" отчита високи приходи - над 27 млн. лв., но те са от продажбата на активи. През май тази година молът подаде молба за производство по несъстоятелност. Дружеството не може да обслужи заем от Уникредит Булбанк за 24,4 млн. евро и банката разпродаде почти всички негови активи.

Рекордьор по загуба е Мол Варна - над 44 млн. лева. за 2014 г. при приходи от малко над 9,2 млн. лева.

Само преди дни бе съобщено, че Мол Странд в Бургас се продава на търг заради неплатени данъци към общината. Началната тръжна цена за 30 дка земя и сграда е 33,3 млн. лева. Дългът към общината е само 448 092 лв., но молът има ипотека в КТБ. Ако продажбата е успешна, сумите ще отидат за погасяване на ипотеката.

Според експерти резултатите на моловете показват, че пазарът в България вече е наситен и няма място за нови търговски центрове. За тези, които не са в добро финансово състояние, няма кандидат-купувачи, което означава, че инвестицията в тях се оценява като неликвидна.

31 евро на кв. м е средният месен наем в първокласните търговски центрове в София, показват данните на консултанската компания Colliers. През първото тримесечие на тази година нивото им се е увеличило с 3 процента. При търговските улици ръстът е малко под 3 на сто до 38 евро на кв. метър.

Консултантите допълват, че покачването на наемите следва тенденцията в Централна и Източна Европа. Подобен ръст имало във Вилнюс, Братислава, Талин и Варшава. От източноевропейските пазари само в Москва, Санкт Петербург, Киев и Загреб са регистрирани спадове на наемните равнища.

Очакванията са наемите на първокласните търговски площи да продължат да растат умерено във Варшава, Братислава и балтийските държави. Най-силен ръст е отчетен в Дубай - близо 40% на годишна база, следван от Лондон, Осло и Кайро.

През миналата година е имало 17% ръст на инвестициите в търговски имоти в Европа, Близкия Изток и Азия до малко под 52 млрд. евро. Една трета от парите са били насочени към Великобритания.
Компанията отчита, че потребителското доверие в Европа се е увеличило до най-високото си равнище от 2007 г. в началото на тази година, което е един от фундаменталните фактори за подобрението на пазара на търговски площи.

Пълен провал претърпяха моловете в Русе. Първоначално градът трябваше да се превърне в истински шопинг център с проекти за шест търговски центъра с обща площ 123 хил. кв. метра. От тях отвориха три - Ройл сити център, Мол Русе и Мега Мол Русе. Останалите - „Гранд Плаза", „Мол Дунав" и „Мол Галерия Русе", бяха замразени. Само спортната зала, част от „Гранд Плаза", отвори наскоро. От трите, които започнаха работа, сега действа само „Мол Русе", като в него има десет киносалона и супермаркет. Частен съдебен изпълнител разпродава магазините в „Роял сити център" по искане на Райфайзенбанк. Оферти се приемат до 8 октомври, като те ще бъдат отворени на следващия ден. От цените на отделните обекти в търговския център става ясно, че той е оценен на близо 2 млн. лева. Окръжният съд в Русе обяви „Мега Мол Русе" в несъстоятелност, след като лондонският клон на банка „Пиреос" заведе дело заради необслужван кредит. Имаше искове и от други кредитори. „Мега Мол Русе" отвори врати през 2010 година. „Мол Дунав" пък не заработи заради липсата на наематели. Строителството на „Мол Галерия Русе" дори не започна, след като полската компания GTC се отказа. Парцелът, на който преди бе химическият завод „Петър Караминчев", стои празен.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Не вярвайте, защото лъжат. Но да се настроят безобразни хамбари и да се чакат печалби от тях е тъпо. Не произвеждат нищо освен касови бележки.

28.09.2015 17:52:59

Анонимен

ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ДА КУПУВАТ СТОКИ КАПЪЛЪ ЧАРШИ

26.09.2015 19:07:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.