• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Риба за Никулден: От шаран за 6 лв. до калкан за 30 лева. хит е чернокопът

Риба за Никулден: От шаран за 6 лв. до калкан за 30 лева. хит е чернокопът

/КРОСС/ В дните преди Никулден рибарите по Северното Черноморие се радват на богат улов на чернокоп, сафрид и барбун. Според рибарите тази есен в мрежите попада най-много чернокоп, затова за месец цената му за килограм е паднала от 16 на 8 лева.

Какви са цените на рибната борса във Варна?

Традиционният шаран върви по 6 лева за килограм на борсата в морския град. Тази година, обаче, заради богатия улов, хит е вкусният чернокоп, който се продава за 8-10 лева за килограм.

Сред най-евтините риби са сафрида и кефала - по 4 лв. за килограм. Следват каята, таранката и вносната скумрия, които се търгуват на цена 5-5.50 лв. за килограм.
На сергиите има и ватос. Зевзеците го наричат "софийски калкан", защото на външен вид рибата прилича на калкана и ако не си местен, лесно могат да те заблудят, че това е - най- скъпо струващият деликатес на пазара. Ватосът, в момента държи цена към 5 лева.

Толстолобът е по 7 лв/кг., ципурата и лавракът - по 12 лева за кило, а калканът се продава от 26 до 32 лева.

Инспектори следят за качеството на рибата

За качеството на рибата, предлагана на рибните борси следи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тя започна вече масирани проверки за качеството на предлаганите рибни продукти у нас. Инспекторите проверяват документи за произход и безопасност на рибата, срокове на годност и начин на съхранение. Следят и дали в търговските обекти се спазват противоепидемичните мерки от персонала - носене на предпазни маски, ръкавици и дезинфекция. А призивът към потребителите е да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

Потребителите, когато купуват пакетирана риба, трябва да внимават за срока на годност, съветват от БАБХ. Прясната риба трябва да бъде съхранявана в хладилно съоръжение върху лед.

Как да разберем дали рибата е прясна или размразена?

Трябва да знаете, че прясната риба е с плътно и стегнато месо, с бляскава повърхност, хрилете й трябва да са червени, а очите - бистри. Размразената риба е със значително по-меко месо, хрилете й са по-бледи, очите не са толкова ясни, а люспите й се отделят доста по-лесно.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.