• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Сделката със С.Г. Груп е изрядна и ще донесе на ББР печалба от 30 млн. лева

Сделката със С.Г. Груп е изрядна и ще донесе на ББР печалба от 30 млн. лева

Банката е реализирала 100 млн. лева печалба за 2,5 години

/КРОСС/Българската банка за развитие и нейният екип не са извършили нищо нередно по сделката с С.Г. Груп. Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.
Стоян Мавродиев обясни, че работата по отпускане на кредита е започнала много преди началото на кризата с разпространението на Covid-19 - още преди 6-7 месеца. Средствата за кредита на компанията в размер на 75 млн. лева не са от отпуснатите от държавата допълнителни 700 милиона лева за увеличаване на капитала на ББР, а от собствените средства на институцията.
"За тази сделка ми се обадиха множество колеги и са силно изненадани и учудени, че търпим критика, тъй като ние я спечелихме в конкуренция с няколко големи търговски банки, защото тя е много добра за ББР", отбеляза Мавродиев.
Той определи като фалшива и лъжлива и тезата, че отпуснатият от ББР кредит е необезпечен.
"75 млн. се дават на компанията, за да купи портфейл с необслужвани проблемни вземания от две търговски банки. Тази сделка е обезпечена с над 500 милиона лева активи. Тоест фалшивата теза, че това е необезпечена и рискова сделка е абсолютен прах и е лъжлива, за да бъде атакувана банката и правителството", обясни главният изпълнителен директор на ББР.
По думите му, 150 милиона лева от представеното обезпечение са сериозни дълготрайни материални активи, основно недвижими имоти.
"Тоест тази сделка е обезпечена в размер с над 500%. От тази сделка ББР за 10-годишния период на договора ще печели по над 3 милиона лева на година. Това ще донесе около 30 милиона лева на държавата плюс лихвата от около 4% годишно. Тези пари или ще останат в порфейла на банката, като ще ги инвестира в кредитиране, или ще бъдат дивидент на държавата, ще влязат в бюджета, ще помагат за социални програми", каза още Стоян Мавродиев.
Много важно е да се знае, че сключеният договор за кредит прави още две важни неща, които са от полза за България - прочиства портфейлите на тези две търговски банки от проблемни заеми, а те от своя страна могат да ги насочат към малки и средни предприятия, засегнати от кризата, допълни той. По думите му, тези 75 млн. лева влизат директно в двете банки - свеж ресурс, който те директно могат да насочат към малкия и среден бизнес.
Стоян Мавродиев поясни, че активите по обезпечението на кредита са оценени от независими оценители, както е по закон.
"Тоест ББР е свръхобезпечена. Ние помагаме директно на над 7500 малки компании и физически лица. Давайки тези пари на компанията-посредник, тя не завежда дела срещу длъжниците, а само договоря по пътя на споразумения как тези задължения ще бъдат събирани в следващия период от 10 години", успокои длъжниците Мавродиев.
Той добави, че преди кредитът да бъде отпуснат, договорът е бил разглеждан, както от Управителния съвет на Българската банка за развитие, така и от Надзорния съвет, чийто председател е зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.
"Сделката вече е приключила и тя е абсолютно законна. Одобрена е от Управителния съвет, а всяка сделка над 5 милиона лева се одобрява и от Надзорния съвет. Тоест тази сделка е минала през всяко сито. Никой не може да си позволи да сключи договор, който не е одобрен от всички нива", категоричен бе изпълнителният директор на ББР.
Мавродиев бе категоричен, че в банковата система моралът се измерва с числа, а резултатите са много важни.
"На мен е поверена ролята тази банка да е печеливша и да внася дивиденти в държавната хазна. Затова ще кажа някои цифри. В момента, в който екипът ни влезе в ББР, банката имаше 2,4 млрд. активи, сега те са с 1 милиард лева повече. Тоест с 35% повече. Раздадените кредити са били 700 милиона, а сега са с 1 милиард лева повече - тоест 1,7 млрд. лв. са дадени на бизнеса. Привлечените средства от международни финансови институции пък бележат над 400 процента растеж и към момента са около 3,5 милиарда лева. В момента ББР е банката с най-високата капиталова адекватност и един от най-високите кредитни рейтинги. Освен това ББР се одитира от "Делойт", като за да бъде получено съгласието им те да бъдат наш одитор, ни беше направен предварителен одит. Той беше изпратен за одобрение в САЩ и оттам бе получено одобрение, че искат да работят с нас", каза още Стоян Мавродиев.
Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие бе категоричен, че това е лична вендета срещу него на конкретни кръгове.
Според него, премиерът е реагирал емоционално, защото е бил подведен, а той "милее за държавата" и реакцията му била нормална.
"Все още не съм говорил с премиера. Бих му обяснил всеки детайл от работата на банката.Решението му няма да промени моето уважение към Бойко Борисов или ГЕРБ, но аз лично го апелирам - аз поемам цялата отговорност и го призовавам да не съсипва и да не позволява да бъдат съсипани с клевети и интриги и лъжи останалите членове на екипа", призова Стоян Мавродиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всичко е добре, но не е моментът. Държавата мобилизира целия си ресурс, дарения от фирми,лични дарения за болниците и хранителната банка. И на този фон да затвориш колосална сума с обяснението,че това е добра сделка. Вън.Няма друго.

09.04.2020 17:21:37

Марио

И тази сделка ще помогне на Пощенска банка да си изчистят баланса и да си оправят финансовия портфейл! Явно са имали нужда!

09.04.2020 16:51:05

Анонимен

Пир по време на чума!!! Отдавна бе време, когато този комбинатор трябваше да бъде окован, но като че ли няма от кого...!? Всички са обвързани!

09.04.2020 10:29:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.