• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Летният туристически сезон в България официално ще бъде открит днес

Летният туристически сезон в България официално ще бъде открит днес

/КРОСС/ Летният туристически сезон в България официално ще бъде открит от 11:30 ч., днес, в "Аквахаус хотел и СПА" в к.к. "Св. св. Константин и Елена", в рамките на честванията на 115 години от създаването на най-стария ни морски курорт, които започнаха на 19 май. Честванията се провеждат с подкрепата на Министерството на туризма и община Варна.

Празникът днес ще започне в 9:30 ч. с тържествена Света Литургия и водосвет в манастир "Св. Св. Константин и Елена".

Официалното откриване на Лято 2023 е под патронажа на министрите на туризма и на външните работи в присъствието на широк кръг от гости, официални лица, министри, народни представители, дипломатическия корпус, представители на органите за местно самоуправление и браншови организации. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев също ще присъства на откриването.

Тези дни от Министерството на туризма съобщиха, че за предстоящия летен сезон 2023 г. прогнозата е за поне 4,5 млн. регистрации на туристи и по-добър сезон спрямо лято 2022 г. Той ще донесе поне 4,5 млрд. лева приходи, прогнозираха експертите на ведомството.

Традиционно най-много българи ще направят пътувания с отсядане в място за настаняване - над 2 млн. туристи, добри са и прогнозите за туристи от румънския пазар - над 600 000. Изключително благоприятно се развива и ситуацията на полския и германския пазар, коментираха от Министерството на туризма. Очаква се и силен интерес от Великобритания (над 150 000 туристи) и Чехия.

Очакванията ни за лятото са разумно-оптимистични и имаме основания за това, защото миналото лято завършихме с 4,4 млн. туристически регистрации, с което се доближаваме до предковидната 2019 г., която беше с над 4,6 млн. регистрации, каза в интервю за БТА заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя съобщи, че сега очакванията са да достигнем регистрациите за миналата година и дори да ги надминем, а при добри късни записвания да бъдат надхвърлени и регистрираните 4,6 млн. през 2019 г.

Основанията за очакванията са базирани на полетните програми на летищата по морето, като към момента има ръст от 18,5 на сто на планираните пристигащи полети от Германия на летищата във Варна и в Бургас, каза в интервюто си Георгиева. Най-много туристи се очаква отново да са българските граждани, повече посещения ще има и от Румъния, които са особено активни в късните записвания, подобни са и очакванията за пазар Полша. Спрямо миналия летен сезон има подобрение на германския пазар, каза заместник-министърът. Все още пазарите Украйна, Русия и Беларус не се компенсират изцяло, посочи тя, но, по думите й, това донякъде се постига с активността на вътрешния пазар, Румъния, Полша, Великобритания, откъдето се очакват много добри записвания за това лято.

Очакванията са цените на чадърите и шезлонгите по българското море това лято да са близки до миналогодишните. Ежегодно наемните цени и концесионните възнаграждения се индексират с инфлацията за предходната година - с 15,3 на сто, и с този процент ще бъдат увеличени размерите на плащанията към държавата от концесионерите и наемателите на плажовете, каза заместник-министър Георгиева. Тя уточни, че не бива да се очаква, че механично с този процент ще бъдат увеличени цените на плажните принадлежности, защото след разговори с концесионерите и наемателите от Министерството са убедени, че бизнесът ще положи усилия да намери буфери, с които да се осигури предлагане на сходни на миналогодишните цени на чадърите и шезлонгите.

Максималните цени на чадъри и шезлонги според концесионните и наемните договори, които вече са действащи, варират и започват от 1 лев с ДДС за брой чадър или шезлонг за плаж "Приморско - централен", 1,20 лева с ДДС за плаж "Бургас - Север 2", 2 лева с ДДС за плаж "Кабакум - север" и 3,60 лева с ДДС за плажовете "Обзор - юг" и "Поморие - централен". Като цяло, от това, което имаме по договори, с максимални цени на чадър и шезлонг - между 5 лева за брой и 7 лева (цените са с ДДС), са около 50 плажа, между 8 и 10 лева - около 60 плажа, а между 11 и 15 лева са пет плажа, обобщи заместник-министърът.

Към момента неохраняемите плажове са 97, от които 19 са в област Добрич, 25 - област Варна, и 53 - в област Бургас, каза заместник-министърът и уточни, че сега се финализират тръжните процедури, организирани от ведомството през март и април, и предстоят сключвания на договори с победителите, като в тази връзка се очаква броят на неохраняемите плажове да бъде значително намален. Яснота точно колко ще са неохраняемите това лято плажове ще има до 1 юни, когато започва активният летен сезон, каза заместник-министърът.

Миналата година летният туристически сезон бе открит символично на 11 юни в к.к. "Златни пясъци" в рамките на отбелязването на 65 години от създаването на курорта. На церемонията е поканен целият дипломатически корпус, за да може посланиците да се уверят с очите си, че България има какво да предложи и да приканят своите граждани да посетят страната ни и незабравимо да си починат, коментира тогава министърът на туризма в този период Христо Проданов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.