• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Докога ще продължи поскъпването на основните хранителни продукти?

Докога ще продължи поскъпването на основните хранителни продукти?

/КРОСС/ „Ценови шок" - така семейство Аспарухови описват всяко ново идване до супермаркета. Икономическата примка около четиричленното семейство се затяга все повече, тъй като продуктите за хладилника намаляват, а харчовете растат.

„На пазаруване даваме по между 5 и 10 лева отгоре. Предвид, че пазаруваме два пъти седмично, означава, че даваме по 20 лева отгоре, което е с доста."

От лятото цените не са спрели да препускат нагоре и говорим за очевидни хранителни продукти, добави Симеон Петров, който е управител в ресторант, който снабдява. Според него най-очевидната разлика е при цената на олиото, която допреди няколко месеца е била 2 лева, а сега е 4 лева.

„Цената на българските розови домати не падна под 5 лева цяло лято, което е абсурдно. Краставиците също държат абсурдни цени от порядъка на 4-5 лева. Хлябът също скочи. Има поскъпване и при едно от най-българските ястия - бобът."

Разликата при пазаруването за ресторанта му на двуседмична база е в порядъка от 1000 лева отгоре, отчете Петров. Според него това е твърде много за един малък обект, какъвто е неговият.

Цената на потребителската кошница, тоест по една бройка или по 1 кг от 27-те най-необходими хранителни продукти, вече е с около 6 лева по-скъпа спрямо 2020 година. Така потребителската кошница излиза на 79 лева за разлика от миналата година, когато са стрували 73 лева, а през 2019 г. - 68 лева.

Основната причина за поскъпването на цените е енергийната криза, категоричен е председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ Владимир Иванов. По думите му от 1 октомври тази година има задържане на равнищата на цените на фона на голямото поскъпване от изминалите месеци. Така например има скок при яйцата с 22%, а при пилешкото месо е с 15%.

Статистиката на КНСБ сочи, че олиото е скочило с 43%. Производители на растителни мазнини дори твърдят, че цените са със 70% по-високи. Докато данни на ДКСБТ показват, че скокът е с 30%. Според тях олиото ще поевтинява, но след период на задържане на цената.

Експерти се шегуват, че който може, ще излезе по-изгодно да кара на домати и на свинско, тъй като този тип месо е с между 0,30 и 0,40 стотинки по-евтино.

„Доматът е на същите равнища и малко под от 2020 г. Краставиците и пиперът са с по 10% нагоре. При зелето и морковите имаме с около 40% разлика спрямо нивата от миналата година. Картофите са скочили също."

Очаква се скок при цените на хляба и млечните продукти.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.