• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

България дълго чакаше този мач

България дълго чакаше този мач

/КРОСС/ Големият ден дойде! ЦСКА - София и Левски се изправят един срещу друг в дълго чакания финал за Купата на България, който ще осмисли сезона на един от двата тима. "Червени" и "сини" не са излизали в директен спор за трофей от 2005 година. Оттогава много неща в българския футбол се промениха.

На сцената се появи явлението Лудогорец и вече повече от десетилие шампионската титла неизменно отива в Разград, а двата столични гранда се задоволяват с поддържаща роля в първенството. През този сезон не беше по-различно, но днес това няма да има значение, защото ще си припомним времената, когато дербитата между ЦСКА и Левски приковаваха вниманието на цяла България.
Националният стадион "Васил Левски" ще бъде препълнен и със сигурност феновете на двата отбора ще създадат невероятна атмосфера. Истерията за билети и скандалите след пускането им в продажба само показва огромния интерес към двубоя.

Сред "сините" привърженици цари впечатляваща еуфория през цялата пролет и не беше изненада, че полагащите им се ценни хартийки бяха разграбени за броени минути. При "червените" от доста време се забелязва спад на посещаемостта, но за сблъсъка с вечния съперник е налице пълна мобилизация.
ЦСКА - София презавери 1300 билета, пуска още в продажба за секторите "А" и "Г"

Букмейкърите и повечето специалисти дават леко предимство на Левски заради по-добрата форма на тима на Станимир Стоилов. "Сините" направиха силна серия в efbet Лига и се изкачиха на трето място в класирането, изпреварвайки Ботев (Пловдив) и Черно море. Това означава, че отборът има голям шанс да се завърне в евротурнирите, дори и да загуби финала.

ЦСКА - София стартира втория дял от шампионата само на 2 точки зад Лудогорец, но серия от слаби мачове изхвърлиха "армейците" от битката за титлата, а старши треньорът Стойчо Младенов напусна и на горещия стол седна Алън Пардю. Под ръководството на английския специалист тимът играе колебливо, но с победата над Славия преди седмица си гарантира второто място в първенството.

"Синята" агитка към играчите на Левски: България цяла сега вази гледа
Какъв беше пътят на съперниците до финала? ЦСКА - София елиминира последователно Хебър (Пазарджик), Арда (Кърджали) и Локомотив (Пловдив), за да дойдат полуфиналните сблъсъци със Славия.

Комфортният успех с 2:0 в "Овча купел" беше последван от драматичен реванш на "Българска армия". "Белите" набързо заличиха пасива си и крайният победител трябваше да бъде определен след изпълнение на дузпи. При тях в герой за ЦСКА - София се превърна вратарят Димитър Евтимов.

Левски елиминира последователно втородивизионните Марек, Септември (Симитли) и Септември (София). Истинският тест за отбора беше на полуфиналите, където чакаше Лудогорец. И в двата мача "сините" доминираха и заслужено стигнаха до последния мач и възможността да сложат край на мъчителната серия от 13 години без трофей.

Алан Пардю: Това е един много голям мач, ще има страст както на трибуните, така и на терена
В навечерието на финала двамата наставници дадоха съвместна пресконференция и демонстрираха джентълменско отношение.

Станимир Стоилов призна, че напрежението неизменно съпътства подобни двубои, но се надява младият му състав да не се повлияе от големите очаквания и да играе на максимума на възможностите си. Алън Пардю призна, че Левски е в по-добра форма, но подчерта, че неговите футболисти разполагат с повече опит и знаят как да действат в мачове с висок залог.

Въпреки двете спасени дузпи в реванша със Славия, Димитър Евтимов по всяка вероятност ще остане на пейката, а под рамката на вратата за ЦСКА - София ще застане Густаво Бусато. Крайни бранители ще са Иван Турицов и Брадли Мазику, който ще изиграе последния си мач с червения екип. Въпросителна има около това кой измежду Томас Лам и Амос Юга ще партнира на Мено Кох в центъра на защитата. Ако Пардю се спре на Лам, Юга ще оформи двойката вътрешни халфове с Жеферон.

В противен случай, до бразилеца ще стартира Карло Мухар. Греъм Кери ще е в ролята на плеймейкър, по крилата ще се разчита на Георги Йомов и Маурисио Гарсес, а на върха на атаката без конкуренция е Жорди Кайседо.
Мъри: Има напрежение, но крехък отбор се изгражда в големи мачове и срещу големите противници
При "сините" няма почти никакви въпросителни около избора на състава. Ясно е, че Стоилов ще спаси обещанието си и на вратата ще е младият Пламен Андреев за сметка на Николай Михайлов.

Ноа Сонко Сундберг, Хосе Кордоба Келиан ван дер Каап ще са тримата в защита, а пред тях ще оперират Драган Михайлович, Андриан Краев, Филип Кръстев и Цунами. Георги Миланов, който не тренираше пълноценно в последните дни, вероятно ще остане на пейката. Атаката ще води Билал Бари, а от втора позиция ще му помагат Уелтон и Илиян Стефанов.
Левски е в серия от 10 дербита без победа и това със сигурност тежи на феновете, а и на футболистите. За последно тимът от "Герена" спечели на 24 февруари 2019 година - 1:0. В този двубой Рафаел Енрике си вкара автогол, а Едвин Джеси получи червен картон.
ЦСКА - София триумфира в три поредни двубоя с Левски през 2020 и 2021 година, а най-скорошните два сблъсъка помежду им приключиха без попадения.

За съдия на финала беше опреден Никола Попов, въпреки очакванията двубоят да бъде поверен на Георги Кабаков. От ЦСКА - София излязоха с декларация срещу решението на Съдийската комисия, като изтъкнаха, че Попов е в приятелски отношения със Станимир Стоилов.

Наставникът на Левски отговори, че през годините Гриша Ганчев е свкинал да назначава съдиите на българските мачове.

Изборът на Никола Попов за финала бил направен еднолично от Виктор Касай
Това са само част от щрихите около предстоящото зрелище. А то е гарантирано, защото мачовете между "сини" и "червени" са солта на българския футбол и привържениците на играта са зажаднели за неподправените емоции, които могат да им осигурят двата отбора.

Купа на България, финал: ЦСКА-СОФИЯ - ЛЕВСКИ Вероятни състави: ЦСКА-СОФИЯ (4-2-3-1): Бусато; Турицов, Лам, Кох, Мазику; Юга, Жеферсон; Йомов, Кери, Гарсес; Кайседо Старши треньор: А. Пардю ЛЕВСКИ (3-4-2-1): Андреев; Сундберг, Кордоба, Ван дер Каап; Михайлович, Кръстев, Краев, Цунами; Стефанов, Уелтон; Бари Старши треньор: С. Стоилов СЪДИЯ: Н. Попов СТАДИОН: "Васил Левски" НАЧАЛО: 17:00 часа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.